2022-11-07
粉嶺中心對我黎講一向都有啲美食沙漠feel😂但最近過左去行一圈,原來有好多新餐廳!其中一橋頭吸引左我🥰因為佢地既餐廳走木系裝潢,最重要係佢地有幾個經典台灣小台既燈牌,即刻有種番左台灣既感覺😆依家陸續開關但台灣遲遲未開令我都幾掛住台灣食物,見到大橋頭裝潢到位,餐牌選擇都好多,牛肉麵、滷肉飯、芋圓、手搖應有盡有我地叫左藥膳牛肉麵賣相幾靚仔👍🏻湯頭飲落夠濃夠香,飲得出熬得夠時間飲落一開始係滿滿香料香,之後係淡淡藥膳香味,味道非常豐富有層次麵我揀左寛麵,麵質十分Q陣爽口,個人十分喜歡呢個口感🤤滷蛋有淡淡滷香,蛋黃煮到岩岩好咬落軟綿綿配埋啖湯好夾😙牛肉份量都幾多,大大舊😆但咬落非常軟嫩,食得出炆得好夠牛味都幾突出,肥瘦適中👍🏻另外叫左鹽酥排骨肉燥飯鹽酥排骨又係大大份,望落去同台灣既一樣樣❤️食落鹽酥香十足,熱辣辣好惹味外皮既香又脆,排骨有咬口,好食👍🏻滷肉飯滷肉份量足,食落油脂感豐腴好香口,加埋咸酸菜,配飯一流👍🏻👍🏻🤤蚵仔煎材料豐富有蚵仔、雞蛋、生菜,餅皮食落微微煙韌口感好特別而且啖啖都有蚵仔既鮮味,蚵仔食落新鮮,爽口多汁配埋辣醬就更加惹味🤗左:蜂蜜綠茶清甜蜂蜜香,飲落好清新好舒服右:茉香珍珠奶
我地叫左藥膳牛肉麵
賣相幾靚仔👍🏻湯頭飲落夠濃夠香,飲得出熬得夠時間
麵我揀左寛麵,麵質十分Q陣爽口,個人十分喜歡呢個口感🤤
滷蛋有淡淡滷香,蛋黃煮到岩岩好咬落軟綿綿配埋啖湯好夾😙
牛肉份量都幾多,大大舊😆但咬落非常軟嫩,食得出炆得好夠
牛味都幾突出,肥瘦適中👍🏻
另外叫左鹽酥排骨肉燥飯
鹽酥排骨又係大大份,望落去同台灣既一樣樣❤️
食落鹽酥香十足,熱辣辣好惹味
外皮既香又脆,排骨有咬口,好食👍🏻
材料豐富有蚵仔、雞蛋、生菜,餅皮食落微微煙韌口感好特別
而且啖啖都有蚵仔既鮮味,蚵仔食落新鮮,爽口多汁
配埋辣醬就更加惹味🤗
左:蜂蜜綠茶
清甜蜂蜜香,飲落好清新好舒服
右:茉香珍珠奶綠
奶味濃,帶淡淡茶香,珍珠都夠咬口夠煙韌
豆花三號
好豐富既甜品🥰帶椰果、白珍珠同豆花,入量又係大大碗
當然有主角芋圓,咬落去煙煙韌韌,食到微微蕃薯/芋頭香
豆花入口嫩滑,配埋黑糖底糖水甜甜地好好食😋
芋圓一號有紅豆、黑珍珠、芋頭、芋圓等等
我地仲加左黑芝麻雪糕😆😆😆
芋頭都幾大舊,咬落口感十分軟綿粉糯😍😍😍甜甜地好好食
配埋煙韌芋圓都好夾,加左芝麻雪糕又係另一種味道同食法👍🏻