2024-02-19
一年一度拜年時候,去姊妹屋企打牌,佢住粉嶺中心,樓下商場好多食肆選擇,因為想快手食完再戰四方城,我哋揀咗食台灣菜,大橋頭 出品快靚正!餐牌有精選晚餐、小食、台式飲品、台式芋圓甜品,選擇多變,晚飯套餐CP值很高!台式涼拌蓮藕片台式涼拌辣得非常惹味,蓮藕片口感爽脆,好味。台灣涼拌青瓜條台灣涼拌菜式,作為前菜,非常開胃,青瓜條口味清新。滷水拼盤滷水拼盤其實好大碟,滷水味香濃,有些特別菜式如夾雜牛腩牛肚,口感細滑綿綿,好味道,台餐必點!牛筋蘿蔔感覺新鮮,香而滑的口感很不錯,真的超好吃!肉燥乾伴麵質地偏杰身,麵條質地彈牙,一定要趁熱撈勻肉燥同食,味道濃厚好食。鹽酥雞扒豬扒雙拼難得有齊我最鍾意食嘅雞扒同豬扒,鹽酥外皮增添香味,用料很足,雞扒也不小,肉質比較鬆。我喜歡豬扒結實的口感,材料不錯,炸得非常入味,很香,大塊與朋友分一半吃也很足夠。黑糖水晶冰粉吃了些麻辣的小食,黑糖冰粉解辣一流。波霸珍珠奶茶奶茶的茶香明顯,甜味比較輕手,波霸珍珠原本甜蜜彈牙。香芋珍珠奶茶香芋甜味道淡;珍珠鮮甜味,越吃越想吃。仙草2號地瓜椰果黑珍珠椰汁底,加配綠茶雪糕,還有仙草、地瓜、椰果、黑珍珠,又厚又有椰油香。椰果爽口脆
台式涼拌辣得非常惹味,蓮藕片口感爽脆,好味。
台灣涼拌菜式,作為前菜,非常開胃,青瓜條口味清新。
吃了些麻辣的小食,黑糖冰粉解辣一流。
奶茶的茶香明顯,甜味比較輕手,波霸珍珠原本甜蜜彈牙。
香芋甜味道淡;珍珠鮮甜味,越吃越想吃。
椰汁底,加配綠茶雪糕,還有仙草、地瓜、椰果、黑珍珠,又厚又有椰油香。椰果爽口脆卜卜,有仙草微微甘味道,但又有地瓜的鮮味,吃完再吃,推介要試。
好吸引的配料,大量黑珍珠淋上面頭,口感爽滑。