2023-01-05 175 瀏覽
粉嶺名都一向連鎖店林立,冇咩特色餐廳,呢間初遇可謂打破僵局,記得大半個月前新張大排長龍,結果不敵人龍卻步,今日閒日避開繁忙時間,終於可以一嘗滋味😗😋打開menu,樣樣都想食,就揀咗有圖片嘅(最穩陣)古早芋泥肉鬆蛋餅,芋泥又香又軟又濃郁,每一啖都充滿芋泥,口感軟糯,平時我會有d抗拒肉鬆,覺得係萬年食品,但呢個肉鬆好新鮮,冇罐頭味,肉鬆俐落分明嘅質感同芋泥軟糯嘅口感互相平衡,配搭煙韌蛋餅,層次非常豐富,咬完一件再一件,津津有味檯上菜圃:初遇一品臭臭鍋,第一次試保守d叫小辣,果然小辣都夠辣,呢個鍋配料豐富,黑色臭豆腐其貌不揚(遠睇仲以為係烏雞🐔😆),但食落又幾過癮,配甜辣醬好有街道小食feel,粉絲同薯粉都好索味,整個鍋都唔算油,如果要講缺點就係鴨血唔入味,其餘都算唔錯跟餐飲品:冷泡阿里山烏龍呢款茶跟餐唔洗加錢,個樽仔十分精緻,呢樽嘢係奈X之茶賣幾十蚊古早仙草三色芋圓,跟餐加22蚊非常足料,芋圓「嘰彈」不生硬,呢個價錢好超值呢度播好多周杰倫歌,令我食得好寫意,今餐非常滿足,我正式宣布:粉嶺人又多一間食堂!

打開menu,樣樣都想食,就揀咗有圖片嘅(最穩陣)

古早芋泥肉鬆蛋餅

檯上菜圃

菜圃

跟餐飲品:冷泡阿里山烏龍

古早仙草三色芋圓,跟餐加22蚊
非常足料,芋圓「嘰彈」
不生硬,呢個價錢好超值
古早仙草三色芋圓

古早芋泥肉鬆蛋餅