2020-06-30
話說入去粉嶺探我個friend, 平時十年都唔會入去一次, 於是我個friend就介紹咗我去呢一間位於以前法院入面嘅cafe, 一般人都係響嗰度食下午茶或者早餐, 飲杯茶食件cake, 但今次我哋係去食晚餐, 佢都三令五申同我講話要book位。 果然入到去係爆滿, 我哋七點半食但係間餐廳九點已經閂門。首先, 黑松露薯條要小心, 薯條好粉, 炸得唔係好脆, 有少少似以前 嘅陸運會小食部薯條。 同埋我同我個friend唔會咗以為有黑松露醬, 原來只係啲薯條上面撒少少黑松露粉, 好似黑椒咁, 效果認真麻麻地, 純粹填飽個肚。之後我哋嗌咗個煎八爪魚, 超級驚喜, 雖然份量細細, 其實我哋兩個人每人淨係分到一條八爪魚, 但係如果你將一條八爪魚將佢切成唔同細細塊, 就可以用曬佢畀你嘅唔同醬汁, 一次過試幾種味道。 佢有個黑色嘅醬汁, 叫蒜蓉墨魚汁沙律, 另外佢本來已經有啲橙橙啡色嘅燒汁, 再唔鍾意你亦都可以用佢夠青檸,擠一啲青檸汁落去。另外我哋嗌咗隻烤雞, 又係水準以上皮脆肉嫩, 特別鍾意佢處理洋蔥嘅手法, 廚師搵嗰啲特別嘅醬汁染到成個洋蔥都係黃色, 但係咬落去就軟軟哋。