2008-12-13 40 瀏覽
上星期六, 去左火炭探婆婆, 成7 個人話唔煮啦, 出去食.舅父話今時今日火炭又冇咩好食, 沙田又到到都多人到爆, 去粉嶺喎.我好少入新界, 仲以為粉嶺係咩鬼地方, 一定好隔"zip" 大約用左20mins 左右, 係high way 一轉入去就到, 又幾方便喎,係對面公屋泊車 唔記得$8定$10/hr入正題!頭盤: 酸辣鳳爪: ok! 唔錯炸蝦餅: 我女友好鍾意食, 炸野我麻麻蜜糖燒雞翼: 非常好食!! 燒到好靚湯:婆婆唔食得辣,冇叫冬蔭功三文魚頭荳腐, 出奇地好飲!主菜:咖哩炒蟹: 唸都唔駛唸, 下次必叫! 正到飛起,咖哩唔辣, 好香好好食, 隻蟹幾大隻, D咖哩汁正到叫2客蒜茸飽撈曬黎食.泰式明爐生魚: 好正! 其實我唔太鍾意食魚, 但佢又整到幾好食, 又有肉碎湯比你refill好好!三味蝦球: 幾特別, 酸酸甜甜, 幾開胃椒絲腐乳紫椰菜: 好好食! 唔辣, 比足腐乳汁招牌焗飯: 有隻蛋係面, 蛋下有海鮮, D飯有"業"過, "業"得好好食!!甜品:芒果糯米飯, 幾好味, 好鬆軟, 一d 都唔濟椰汁糯米糕: e個初時睇落普普通通. 但一食落就同出面個d好大分別, 好鬆軟好好味

入正題!

頭盤:
酸辣鳳爪: ok! 唔錯
炸蝦餅: 我女友好鍾意食, 炸野我麻麻
蜜糖燒雞翼: 非常好食!! 燒到好靚

湯:
婆婆唔食得辣,冇叫冬蔭功
三文魚頭荳腐, 出奇地好飲!

主菜:

三味蝦球: 幾特別, 酸酸甜甜, 幾開胃

椒絲腐乳紫椰菜: 好好食! 唔辣, 比足腐乳汁

甜品:
芒果糯米飯, 幾好味, 好鬆軟, 一d 都唔濟

食到好飽........真係估唔到粉嶺竟然有好野食.
正. 咖哩炒蟹, 唸都唔駛唸, 必叫
正, 芒果冰. 好飲過七記個d好多陪!!!
正. 串燒好好食, 由其雞翼!
正, 芒果糯米飯
正. 咖哩炒蟹, 唸都唔駛唸, 必叫
正, 芒果冰. 好飲過七記個d好多陪!!!
正. 串燒好好食, 由其雞翼!
正, 芒果糯米飯
  • 咖哩炒蟹 + 蒜茸飽