2023-01-15
今日同男友來食午餐,餐廳星期六都有lunch set,性價比高,除左價錢吸引,味道都很好,而且服務貼心。環境好靚,門前有仿樹有cafe 感覺,輕鬆寫意。雲石紋的枱,加上精緻餐具同擺設,晚餐應該更浪漫氣氛,見到bar位,但由於lunch時段唔想飲酒,所以都點左無酒精特飲,賣相好靚。lunch set 有7款選擇,豬、雞、魚、意粉、素菜都有,價錢$48-78,升級+$15有湯或沙律,配蜂蜜柚子茶。午餐不設加一。南瓜湯細滑清甜,飲落溫熱舒服,有淡淡南瓜香。鮮紅菜頭金柚肉沙律鮮紅菜頭好爽脆,有清新菜汁,柚子肉酸甜開胃,沙律醬配蔬菜好味。65度溏心蛋卡邦尼意粉 $58特別有芝士脆片,味道濃郁又咸香,溏心蛋好誘人,蛋黃汁香濃,伴勻意粉,味道更香滑,意粉有彈性,掛滿醬汁又奶同芝士的濃香味,仲有煙肉的油香,加埋蘑菇及煙肉,惹味好食。烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78賣相令人食慾,焗得金黃香酥的麵包糠,帶香草的香味,酥脆油香加埋塗上豬柳的芥末辣香,味道夾又好食。豬柳厚切好有咬感,估唔到好有彈性同食落有肉汁,配百里香燒汁,味道更豐富。薯蓉好滑溜帶薯肉細粒,增加口感。豆角爽脆,車厘茄入口爆汁。無酒精飲品
南瓜湯細滑清甜,飲落溫熱舒服,有淡淡南瓜香。
鮮紅菜頭金柚肉沙律
65度溏心蛋卡邦尼意粉 $58
烤香草寶雲酥豬柳配百里香燒汁 $78
薯蓉好滑溜帶薯肉細粒,增加口感。豆角爽脆,車厘茄入口爆汁。
無酒精飲品 跟餐半價
紅柚梳打特飲(左),藍天乳酸梳打(右),梳打好清爽,甜度剛好,前者甜度低,有紅柚酸甜,後者顏色靚,乳酸味好清新解膩。記得搞勻先飲,漸變色仲好靚。
熱香餅配雲尼拿雪糕
熱香餅超鬆軟,好似日本食到嘅咁香蛋味,質感軟綿綿好輕盈不膩,香甜雪糕有雲尼拿籽,香味自然。藍莓及士多啤梨都新鮮。