2022-12-22
[粉嶺]扺食地道泰菜係聯和墟搵嘢食的時候,無意中見到一間越式/泰式嘅餐廳之前未食過,所以今晚就決左試下。有驚喜咼❤️☁️ 泰式香葉肉碎生菜包 $78大大塊新鮮生菜,每一塊都大過我個手掌,仲要放係有Thai feel 的藤籃上枱,未食都開心啲啦😆,有視覺享受。肉碎唔辣,而且無咩肥豬肉,啱晒我呢啲又想食又怕肥嘅人🙈。☁️ 泰式酸辣無骨鳳爪 $58好出色🤩,個酸辣汁非常惹味,酸辣度調配得非常好,辣得黎,又醒神開胃,食到停唔到口。無骨鳳爪真係很方便🤣,而且肉質很爽口彈牙🥰。仲有鮮蕃茄同其他蔬菜做配搭,增加口感。☁️ 泰色臘腸蝦醬炒飯 $60餐廳採用泰式蝦醬,炒飯香氣逼人,而且相對香港的蝦醬的鹹味稍淡,味道冇咁濃,反而更容易入口。加上豆角一起炒,增加炒飯嘅口感和香味。配上香煎泰國臘腸和香滑的蛋絲,完全呈現地道泰國風味。泰式臘腸比港式臘腸甜啲,同無咁油膩和咁多肥肉,我鐘意😍。☁️三色冰 $32為咗解辣,我揀咗三色冰,因為有椰奶,又有煙韌的馬蹄條,綠豆仁,superfood 奇亞籽,咬落口感爽脆,而且非常飽肚🫶🏻。☁️龍眼冰 $30勁多龍眼,足料,又唔會超級甜,好飲😎。優點:☁️野食惹味☁️老闆好nice ,會吹水
☁️ 泰式香葉肉碎生菜包 $78
☁️ 泰式酸辣無骨鳳爪 $58
☁️ 泰色臘腸蝦醬炒飯 $60
☁️三色冰 $32
☁️龍眼冰 $30
勁多龍眼,足料,又唔會超級甜,好飲😎。
優點:
☁️野食惹味
☁️老闆好nice ,會吹水
☁️環境衛生乾淨
☁️cp 值高
整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
地區:#arfan_foodie_粉嶺
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple
——————
越瀧棧 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯和路3-5號富貴樓地舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_粉嶺
#粉嶺美食 #泰菜 #thaifood #生菜包 #泰式美食推薦 #泰式美食 #三色冰 #龍眼冰 #蝦醬炒飯 #越瀧棧