2021-01-30 119 瀏覽
銅鑼灣的花系cafe,行入去好似走左入粉紅世界。叫左個set lunch,先送上南瓜湯,味道一般,好似加左比較多水,南瓜味道好淡,反而有强烈的黑椒味。-蔬菜薯餅竹炭漢堡配薯條$82竹炭漢堡外皮比普通漢堡硬少少,但中心鬆軟。蔬菜薯餅打孖上,炸得好脆,入面有少少紅蘿蔔粟米顆粒,好彩唔係落埋青豆😂底部有塊蕃茄同沙律菜。覺得佢做得幾好就係個burger 夠乾身,唔會被食材例如蕃茄浸濕左,所以都好容易拎起成個包咬。薯條加左調味粉,但唔辣。雖然味道無問題,但覺得個set太多澱粉,又薯餅又薯條,有點濟。-蝶豆花茶 set+$28花茶用木盤盛載,配上一朵乾花,夠哂elegant。蝶豆花茶剛上枱時是藍色,浸耐左開始呈藍黑色,倒入旁邊小瓶的檸檬汁,馬上就會因為化學作用變成紫色,超夢幻🥰不過唔好學我倒咁多,會太酸🤣-抹茶芝士蛋糕 set+$18Set lunch加錢可以食埋是日甜品,當日有三款味道的芝士蛋糕揀。我就揀左抹茶,蛋糕挺身,屬紐約cheesecake,食落口感綿密,抹茶味好濃郁。只係加$18就有咁大件,都幾抵食,有埋甜品令成餐飯都好完滿😚-餐廳近門口位置裝潢較為用心,而店舖較入的位置其實並沒有很值

蔬菜薯餅竹炭漢堡配薯條

蔬菜薯餅竹炭漢堡配薯條$82
蝶豆花茶

蝶豆花茶 set+$28
抹茶芝士蛋糕

抹茶芝士蛋糕 set+$18
餐廳近門口位置裝潢較為用心,而店舖較入的位置其實並沒有很值得影,燈光亦較暗。如果係為左環境而去,可以嘗試訂位時提出座位要求,否則滿心歡喜去打卡,被安排坐到最入,就未能如願喇🤣
午餐
蝶豆花茶