2020-11-20 467 瀏覽
由於尖沙咀實在太多餐廳,如果唔係朋友介紹,我根本唔會留意到呢間粉麵店😮。入座後見到店內張貼既報章,先知原來上過報紙。嘴刁既友人話呢度既炸魚片頭同紫菜墨魚丸配撈麵好好味,所以今次試左呢兩款先😏。其實餐廳既欖菜肉卷同生煎墨魚餅都好吸引我,只可惜剛剛已經食過正餐,唯有留待下次。炸魚片頭撈米粉 $39由於其中一位朋友唔食得鹼水,所以轉左米粉。米粉煮到偏硬身,係我中意既口感,碗底有好多黑豉油,少少甜,加上米粉吸汁力比粗麵強,所以個人覺得比粗麵好味。第一次食咁新鮮既炸魚片頭,外皮炸到焦脆、黃金,內裡軟彈,口感非常好。炸紫菜墨魚丸撈粗 $39呢個撈粗油光油光,相當誘人!! 不得不讚呢個粗麵十分爽口,係我食過最爽口既一間😮,不過鹼水味好重,唔中意呢陣味既人就唔建議食佢。炸紫菜墨魚丸好特別,新鮮炸出黎,紫菜好香好濃,丸中仲有唔少墨魚粒,彈牙又有口感,推介!今次係我第一次食潮州粉麵,所以我唔知佢正唔正宗,但如果同一般既粉麵店相比,佢既麵質煮得唔錯,墨魚丸亦幾有特色,如果路經亦不妨一試。

炸魚片頭撈米粉 $39
炸魚片頭撈米粉