2023-09-13
將軍澳會館(將軍澳)今日約咗朋友聚舊,佢帶咗我去將軍澳會館食飯, 地方寬敞,設計時尚,座位寬闊,而且私隱度極高,方便我們談天說地。1.羊肚菌花膠螺頭湯頭好香甜,飲落好滋郁。花膠大大片,充滿膠質。裏面仲有雞腳、螺頭同羊肚菌。雞腳好淋,螺頭有要口。2. 黃阿瑪鮑魚雞煲鮑魚雞煲一煲咁上,熱辣辣香噴噴。除咗鮑魚同雞件,其他材料有紅椒、青椒、洋蔥、蒜頭、薑塊,食落份外香口。雞煲醬汁好惹味,好有鹹香味,再帶點花椒八角香。雞件份量多,而且好滑,推薦。3. 豉汁白鱔煲仔飯我最鍾意食白鱔,煲仔飯表面佈滿豆豉、同香蔥。豆豉好香,配白鱔一流!白鱔新鮮,食落啲肉好滑。煲仔飯飯粒乾身,煲底仲有飯焦,好味。4. 將軍脆皮燒雞半隻燒雞燒到金黃色,雞皮薄薄一層,好脆。雞肉超滑,而且有肉汁。雖然炸過,但食落唔會一口油,點埋醬油食味道一流!
1.羊肚菌花膠螺頭
2. 黃阿瑪鮑魚雞煲