2018-03-25
今日係poly聽完talk,就孖住朋友去紅磡食dinner喇,好耐冇去紅磡,其實都唔知有咩食。出poly行到天橋嘅盡頭落去就開始搵嘢食喇,行幾步見到一間火鍋店,$198全包打邊爐,好似好吸引喎,就入去食呢間啦。店員好熱情咁招呼我哋入去坐,兩個人坐四個人嘅卡位呀,好闊落,成張枱好大,可以隨便擺嘢,勁舒服睇睇餐牌先,$198海龍王鍋,成個餐好豐富呀!有好多海鮮,又可以自選打邊爐配料,就叫呢個餐十下十下啦原來除咗$198全包打邊爐之外,仲可以散叫打邊爐㗎。見到門口有個大牌食雞煲,其實都好吸引,不過兩個人食唔到咁多嘢,唯有下次先叫啦張打邊爐仔都好多野食,下次一定試 檯面有包濕紙巾,非常貼心!對於呢包濕紙巾,小妹真係感激不盡! 事緣係咁嘅,小妹非常粗心大意,唔小心倒瀉成碗豉油,成身都係,灰爆好彩有呢包濕紙巾咋!!可以即時係咁抹店員都非常之好 ,第一時間有兩個店員幫我抹枱抹櫈,又抹埋地下真係好唔好意思!!要好多謝啲店員黎幫我,如果唔係真係拿手唔成勢非常感激店員,超好服務,唔該曬 !!一嚟就有兩碟餐前小食。食主食前先食下小菜,好開胃呢除咗豉油之外,仲有六款調味醬料,任添加,調返啱自己嘅醬料先一嚟就有
一嚟就有兩碟餐前小食。食主食前先食下小菜,好開胃呢
除咗豉油之外,仲有六款調味醬料,任添加,調返啱自己嘅醬料先
一嚟就有海鮮啦,好興奮呀啲海鮮全部都好新鮮呀!!啲蝦一黎到隻隻都好生猛跳跳紮又有我平時好鍾意嘅貝類海鮮,鮑魚啦,貴妃蚌,大蜆等。另外又有魚,又有蟹滿足晒我食海鮮既慾望呀!
全部海鮮都好鮮甜!鮑魚肥美,爽口彈牙蟹有好多膏,好多蟹肉,好有鮮味!蝦就唔使講啦,紮紮跳非常新鮮,非常彈牙!!魚肉亦都好嫩好滑,冇得頂呀!
食完海鮮就到打邊爐喇,五款配料我哋叫咗肥牛,手打墨魚丸,花膠,雞肉同埋黑毛豬腩片。其實仲有好多配料好想叫,選擇困難症又出黎喇不過唔緊要啦,五樣份量都已經好多,驚食唔曬㖭
逐樣講下先,肥牛好靚呀,都有唔少片,整完之後仲好淋,一啲都唔會靭
黑毛豬腩片,聽個名超勁!黑毛豬果然食落好香豬肉味
花膠非常正!!滋潤養顏!得幾塊咋,話咁快就食完喇,超正勁想encall
手打墨魚丸,好香墨魚味!爽滑彈牙,食到一粒粒嘅墨魚,正呀!!
仲有鮮雞肉,雞肉非常嫩滑,唔會好似平時食雞肉鞋十十
我哋仲叫咗一個雜菜籃,份量幾多下,有木耳,金菇,生菜同娃娃菜 打邊爐梗係要有菜濕下口咁先夠完美架嘛
朋友好欣賞呢間舖頭有好多支裝嘅汽水。支裝同平時罐裝既係唔同啲,D汽都勁啲我哋前後叫咗幾支先夠喉呢
打完晒邊爐主角就出場喇!!就係我哋期待已久嘅粥底呀!我自己從來未食過粥底火鍋所以覺得好特別。用打完邊爐嘅湯底,果然係精華所在!所有海鮮呀肉類蔬菜嘅精華都盡在湯底加埋粥同配料入去食,估唔到係咁好味因為粥入面仲會加入南瓜 ,芋頭同粟米,成個粥變咗非常香!!仲有葱呀,欖菜,芫茜等等一齊食,完全係頂瓜瓜!!平時好少食粥嘅我都忍唔住食曬成鍋,真係超好食丫
想試下海鮮粥底火鍋嘅朋友都不妨嚟呢間鋪頭試一試,包你食過返尋味!!同埋呢間鋪頭嘅服務質素真係非常好!店員一流,非常讚!!