2025-01-16 0 瀏覽
中式早餐嘅儀式感對我嚟講就係食碗生滾粥 叫碟腸粉炸両油炸鬼中學回憶飯最鍾意去粥舖平靚正但地方會噏耷啲近排同屋企人經開旺角見到有間新開既粥粉麵舖新裝修望落光猛坐得舒服試試佢盛記粥麵地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖電話: 28186368舖頭位置喺旺角出口行過嚟大概六至8分鐘左右喺新寶戲院對面 唔難搵到舖頭開朝早11點如果你諗住黎食早餐都要11點後否則只會摸門釘餐牌嚟講主食主要分生滾粥粉麵腸粉同飯類而飲品嚟講最特別嘅係可以叫到檸檬薏米水同桑寄生蛋茶我哋一行四人叫咗1️⃣招牌狀元及第粥-粥底綿滑,食得出係誠意之作,入邊嘅餸亦份量十足,豬潤豬肚豬粉腸手打豬肉丸最少各兩件,豬潤彈牙爽口有厚度,內臟亦清洗得乾淨冇怪味,正!及第粥達人認證!2️⃣盛記花菇雞米粉-呢個配搭第一次喺粉面舖見到,但花菇用料靚食落去好飽滿厚肉,清爽得黎又好味,食得辣嘅建議加埋佢哋自製嘅蝦米辣椒油,口感提升!3️⃣鮮蝦腸粉-鮮蝦腸粉用料絕無欺客,鮮蝦大大粒,爽口新鮮彈牙,腸粉滑嫩,再配埋辣椒籽😋😋4️⃣蔥花蝦米炸兩腸-所有炸兩腸都係即叫即包,入邊嘅油炸鬼非常脆口新鮮,配埋蔥花蝦米,仲要可以自助式任加醬料,啱晒個人口味!5️⃣雙拼雲吞
中式早餐嘅儀式感對我嚟講就係
2️⃣盛記花菇雞米粉
3️⃣鮮蝦腸粉
4️⃣蔥花蝦米炸兩腸
5️⃣雙拼雲吞水餃
-真材實料,雲吞水餃各有特色,個人偏好雲吞!
坐咗入舖頭唔夠5分鐘已經全場爆滿,你聽得出周圍都好多係回頭客熟客,大家對於佢哋嘅熱愛係唔介意搭枱,匆匆忙忙黎叉叉電!
講起又想過去食碗粥😂