2021-06-26
父親節前夕陪爸爸睇粵劇表演,用咗咁多錢打造出嚟嘅戲曲中心,我都係第一次入嚟,平時經過見到外型好靚,今日仲有機會食埋晚餐添!滿樂中菜 感覺新鮮,港鐵柯士甸站步行5分鐘就到,打風落雨都唔驚。室內裝修空間感十足, 樓底非常高又寬躺,有著中歐式劇院的藝術氣息。打開餐牌就見十大名菜,鴛鴦胡椒焗中蝦好有興趣要試吓。抗疫衛生做得很好,店員會用熱水沖洗乾淨碗筷,主動加水,上菜快。一邊嘆茶一邊食花生,香脆可口。椒鹽九肚魚作為 餐前小食令人欣賞,九肚魚肉質很軟滑無骨,金黃酥脆,香口美味。手拍青瓜青瓜爽脆口感,味道清甜,配搭蒜蓉辣椒🌶️香醋冰涼,酸酸辣辣好醒胃,啱晒夏天食。蜜汁叉燒皇傾吓粵曲講吓馬仔,好快到我爸爸最愛吃的半肥瘦叉燒,層次分明,肥瘦相隔。香氣四溢,菜式擺碟非常精緻,味道蕉香惹味不錯!口感軟熟,肉質嫩滑,咬下去有著 蜜汁的濃香,令人回味無窮。海皇三絲羹欣賞招牌海皇三絲羹好足料,有花膠、蝦肉、帶子,湯羹濃郁非常回味,爽彈的口感,鮮味海皇三絲,爸爸讚不絕口。鴛鴦胡椒焗中蝦煲仔上菜熱辣辣,一排一排青白鴛鴦胡椒,濃濃的胡椒香辣味撲鼻,特別是中蝦吸收了胡椒香氣,精華味道,豐富有層次。蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香
一邊嘆茶一邊食花生,香脆可口。
椒鹽九肚魚
手拍青瓜
蜜汁叉燒皇
海皇三絲羹
鴛鴦胡椒焗中蝦
蝦肉新鮮彈牙,味道帶椒香,非常惹味。
招牌南瓜炒米粉
一道好有鑊氣的招牌菜式,材料色彩鮮艷繽紛,用上新鮮大蝦仁、南瓜和乾蝦,米粉爽口,蝦仁彈牙,南瓜清甜。
杞子桂花糕
上完菜,最後店員送上杞子桂花糕作甜品,味道清新。
整體來說,環境舒適優雅,服務不錯,食物有水準。