2024-05-24
Peninsula Boutique初開幕時大受歡迎,我一直都訂不倒枱🥲不知道是否最近大家都離港消費,終於有機會帶媽媽與Theo來歎個下午茶,順道補祝母親節(ॢ˘͈ㅂ˘͈ ॢ)𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 𝑰𝒏𝒅𝒖𝒍𝒈𝒆𝒏𝒄𝒆 - 𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝑩𝒍𝒐𝒔𝒔𝒐𝒎𝒔 𝑬𝒅𝒊𝒕𝒊𝒐𝒏 $768 𝑭𝒐𝒓 𝑻𝒘𝒐 𝑷𝒆𝒐𝒑𝒍𝒆/𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕪 𝕋𝕣𝕖𝕒𝕥𝕤🌟蟹肉薄片麵包ᴄʀᴀʙ ᴄᴀɴᴀᴘᴇꜱ薄片麵包上盛載大量的新鮮去殼蟹肉,清甜美味又滿足(✌︎˙˘˙✌︎)/🌟百里香香菌批ᴛʜʏᴍᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ Qᴜɪᴄʜᴇ 酥脆的餅皮,內裡是香濃的芝士、黑松露和香菌,這個也不錯👌🏻🌟巴馬火腿忌廉芝士卷ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʀᴏʟʟ軟Q的薄餅,包裹著鹹香的巴馬火腿和忌廉芝士,鹹點中最喜愛這一款ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)/⭐️三文魚青瓜三文治ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴀɴᴅ ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ三文治相對之下較為普通,配搭清爽/𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕋𝕣𝕖𝕒𝕥𝕤⭐️雲尼拿忌廉梳乎厘紅桑子撻ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴏᴜꜰꜰʟé ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ᴛᴀʀᴛʟᴇᴛ個人覺得這一款味道比較甜,帶雲尼拿香/🌟
𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕪 𝕋𝕣𝕖𝕒𝕥𝕤
🌟蟹肉薄片麵包
ᴄʀᴀʙ ᴄᴀɴᴀᴘᴇꜱ
🌟百里香香菌批
ᴛʜʏᴍᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ Qᴜɪᴄʜᴇ
酥脆的餅皮,內裡是香濃的芝士、黑松露和香菌,這個也不錯👌🏻
🌟巴馬火腿忌廉芝士卷
ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʀᴏʟʟ
⭐️三文魚青瓜三文治
三文治相對之下較為普通,配搭清爽
𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕋𝕣𝕖𝕒𝕥𝕤
⭐️雲尼拿忌廉梳乎厘紅桑子撻
個人覺得這一款味道比較甜,帶雲尼拿香
🌟紅桑子慕絲配啫喱
ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ᴍᴏᴜꜱꜱᴇ ᴡɪᴛʜ ᴊᴇʟʟʏ
慕絲蛋糕很滑溜,尤其中間流心的部份,味道酸中帶甜,媽咪好鍾意❤️🩷❤️
⭐️ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱᴄᴏɴᴇꜱ
服務生提醒要趁熱食的新鮮出爐鬆餅( •̀∀•́ )✧
外皮酥香硬脆,內裡濕潤較黏口,牛油味唔算好濃郁,所以媽咪話唔鍾意食鬆餅都覺得好食,不過牛油派的我就覺得還好lol
Clotted cream好順滑,有淡淡奶香;怎料士多啤梨醬更出色,不喜歡抹醬的我也忍不住不斷塗抹🤤味道一啲都唔假甜,是真材實料的士多啤梨香甜好味道.ᐟ.ᐟ
🌟ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴꜱ
馬卡龍外殼硬脆,兩餅之間有一層薄薄的香滑果醬,味道不算太甜,我們都很欣賞!
雲呢拿味道正常;檸檬酸酸甜甜的令人眼前一亮( ᎔˘꒳˘᎔)
⭐️ꜱᴏꜰᴛ ꜱᴇʀᴠᴇꜱ
牛奶雪糕比較似雪葩,奶味唔算好濃,所以又好啱媽咪食🤭
🌟ʀᴏꜱᴇ
新推出的玫瑰紅茶散發香甜的玫瑰香氣,紅茶不會過於濃澀,整體味道清新,推介🫶🏻
⭐️ʟᴀᴛᴛᴇ
鮮奶咖啡奶滑香醇,屬正常發揮
曾經試過大堂的下午茶覺得名過於實,今次抱平常心再試又覺得唔錯喎(๑•ㅂ•)و✧
鹹點相對普通,甜點有驚喜,份量也很適合女生,可以過下口癮又唔怕浪費食物👍🏻見到隔離枱單點水果芭菲,表示下次都想試下!
座位方面私隱度更高,服務生們十分友善、殷勤和主動:
1️⃣下大雨又推住BB車的關係,我們早到了也可以安排提早入座;
2️⃣聲稱限時90分鐘,不過是日人不多,可以慢慢坐;
3️⃣主動提供BB椅(不過Theo坐梳化都好開心)、影靚相,仲不停讚Theo好可愛,氹死媽咪🥰