2020-07-12 164 瀏覽
今日去開尖沙咀K11 就睇下商場有咩食啦,可能今日準時收工,人流都唔多,不過其實呢輪都真係唔多人行街地底上一層就見到大大塊招牌寫住有間 "稻埕"係轉灣,好奇心驅使梗係行去望下啦。原來係一間都幾大間既台灣餐館,佢個佈局相當闊落,岩曬而家大家都相保持距離既心態啦。雖然話6點幾岩岩收到,但都已經見好半間坐佐人,好在我地都唔使等即刻有位坐。佢係用電子餐牌,其實佢好多野都好現代仲有D得意高科技野。例如坐佐陣佢竟然問我地使唔使要個電話消毒筒,好得意又有心既服務望緊餐牌仲見到有送餐機械人,真係估唔到台灣野都咁正咁黎得食台灣野,梗係點返D台灣特式野啦,我地就點佐個古早油飯,一個乳鴿,一個蔥油包同埋兩杯極度台灣特式野飲先黎係個櫻花蝦古早油飯,櫻花蝦拉面真係食唔小,但用落台灣油飯真係第一次食,估唔到又真係好夾,重料櫻花蝦,隻隻炸都好鬆脆但又唔會油淋淋,再配埋薄脆海苔去中和返個油飯真係無得頂之後黎既係滷水乳鴿呢個乳鴨不得了,平時食乳鴿就通常就咁炸,呢度就配滷水,再加好多不同配菜,而最緊要係除佐個乳鴿皮脆肉嫩,係連其他配菜都好正,我最鐘意係佢個蓮藕,薄切再炸非常香脆,呢個真係十分,佢係全部配菜都好正,最後係成

望緊餐牌仲見到有送餐機械人,真係估唔到台灣野都咁正

櫻花蝦古早油飯

之後黎既係滷水乳鴿
滷水乳鴿
呢個乳鴨不得了,平時食乳鴿就通常就咁炸,呢度就配滷水,再加好多不同配菜,而最緊要係除佐個乳鴿皮脆肉嫩,係連其他配菜都好正,我最鐘意係佢個蓮藕,薄切再炸非常香脆,呢個真係十分,佢係全部配菜都好正,最後係成碟清曬
胡椒蔥肉包
呢個係見張相幾得意而叫的,胡椒蔥肉包,佢個煎法好似日本個D餃子咁,個底有薄薄一層衣
入面好香胡椒味,真係好似係台灣食緊咁,而呢個賣相當然更完美啦
飲品我地梗係點台灣最特式既野啦:
蜂蜜白苦瓜汁
去得台灣必飲既蜂蜜白苦瓜汁,估唔到呢度都有,可以肯定味道同台灣飲一模一樣,甘甘甜甜,呢D天時飲岩曬
另一杯就檸檬愛玉,面頭係D沙冰,飲管一吸,愛玉源源不絕,正
檸檬愛玉

最後叫佐個甜品,桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子
其實甜野我本來真係一般,但呢個又令我不得不讚,酒釀底好清香,再配好足料既桂花同埋杞子,令成個野好清新,一D都唔會覺得太甜,食完正餐食呢個埋尾都真係無得頂

呢間店真係選係係香港食過最正既台式野,可以話係精品店TIM,裝修格局都舒服,野食亦都相當高水準。今日都算又俾我搵到間好野
2020-07-08
櫻花蝦古早油飯