2019-10-04 69 瀏覽
行完pmq,又黎到最鐘意既呢間咖啡店坐下傾下計!我同朋友都好鐘意呢度既氣氛,白色裝修,文青簡潔設計,燈光柔和,又坐得舒服唔會好逼好喧鬧。唔講唔知,個個都以為%Arabbica係黎自日本,但其實呢間精品咖啡店係起源於香港架,只不過被冠以最美咖啡館既京都分店開左之後就開始崛起,宜家門店片及世界各地,歐洲、中東、日本、香港、中國、菲律賓....4年間開左足足30間分店,認真誇張!-%Arabbic每間店都會有個世界地圖,係標記!背後意思係創辦人想宣揚透過咖啡看世界~-飲品黎啦!當然首先要係呢個標誌性既金色世界地圖前面打個卡啦😆 今次我地嗌左凍既Matcha Latte同熱既Spanish Latte。Matcha Latte色澤好自然好靚,抹茶清香,唔會過苦,奶味濃郁且質感柔滑,飲落好smooth好舒服。朋友既Spanish Latte都好好飲,Spanish Latte同普通Latte既分別係將咖啡入面既牛奶以煉奶取代,所以味道會甜d又rich d,口感更絲滑。