2017-04-15
1994 瀏覽
媽咪生日想搵一間又高級又好食嘅中菜同佢慶祝,就提早左幾日電話預約左一張枱同佢食晚餐。Reserve 六點半,前台同事好有禮貌咁安排左我哋入座。雖然係復活節假期,但係全場都唔係有太多枱食客,成個環境同氣氛好安靜好舒適。我哋睇咗個餐牌之後決定今次唔返嗌叫佢一個300幾蚊一位嘅套餐,因為入邊嘅所有餸菜都係鷹巢比較出名嘅菜式。第一味上菜嘅係佢哋金牌叉燒王,雖然份量唔多但係其實每舊叉燒都好厚身。每舊叉燒入口都好林,而且佢哋煮得好好唔會有一陣蘇嘅豬味。每食一啖入口之前我都會點一點蜜汁,令到每一啖嘅叉燒都有一陣香甜嘅肉味。之後上嘅第二道菜就係佢哋好出名嘅鴛鴦大蝦球,上菜嘅時候佢好詳細同我地解釋綠色係用菠菜汁來煮,令一邊有少少琥珀合桃同埋沙律醬去煮,味道會比較濃。所以佢哋會建議我哋先食菠菜汁嗰邊。咩都方便我覺得用菠菜處嗰邊的確唔夠令一款好食。但係佢哋嘅蝦好新鮮,入口好實淨。配埋跟帖嘅小小葱一齊食,回味無窮。之後好想嘅係我認為今餐最正嘅萬壽果海中寶。一上枱已經覺得好用心去做,入面嘅用了更加唔使講。有蟹肉,鮮蝦,帶子等等嘅海鮮去燉,個湯一飲入口非常清新,有好濃嘅萬壽果味。但係又唔會好甜變咗好似糖水咁。飲完
Reserve 六點半,前台同事好有禮貌咁安排左我哋入座。雖然係復活節假期,但係全場都唔係有太多枱食客,成個環境同氣氛好安靜好舒適。 我哋睇咗個餐牌之後決定今次唔返嗌叫佢一個300幾蚊一位嘅套餐,因為入邊嘅所有餸菜都係鷹巢比較出名嘅菜式。
呢個杏香荔蓉綠豆酥上枱嘅時候唔會太熱所以可以即刻入口。而且佢真係渣到一啲油都冇架!咬開咗就見到入邊有一層芋頭蓉包住最入邊嘅綠豆蓉。食落口係甜甜地嘅,正!