2020-05-24
呢間隱世日本料理店位於廈門街上樓舖,唔係朋友帶我去,都唔知有間咁正宗既omakase 店內環境簡約清靜,仲放滿了清酒酒瓶作擺設,更具和風特色我地點了是日發板前菜先來一個沙律,同一尊鹽生魷魚豆腐,開開胃先,再黎一個熱辣辣既茶碗蒸暖暖胃,個蒸蛋好滑,個為食mode即刻開左白飯魚刺身今次食後完全顛覆左我對白飯魚既感覺,之前食過覺得好苦好腥,但原來新鮮既係略帶爽口同甜,非常好食帶子刺身好大粒呀,配埋師傅既醬汁,同墊了一塊青檬係底,更能帶出帶子既鮮甜鯛魚白子白子聽就聽得多,食真係第一次,爽口得黎又帶creamy, 完全唔腥,好肥美,好驚喜北海道真蠔師傅建議我地一啖食左佢,真係好大隻,呢款蠔係爽身而不是好creamy 個隻,所以食完咁大隻都唔會覺得好膩白蝦刺身真係全世界最甜既蝦,師傅話呢度已經有20-30隻,每隻都係師傅親自碌殼處理,心機菜真澄山花純米大吟釀食得咁開心,緊係叫返支sake飲下,呢支味道甘口,好易入好手握壽司壽司飯用上赤醋,更顯高貴黑鯛:魚質好滑星鰈魚:右口魚中最高級,上面是裙邊炙燒過金目鯛:動森經常釣到個款,魚質爽口彈牙,炙燒過油脂更豐富平政腩:油甘魚既哥哥,屬野生魚,好肥美石門鯛
店內環境簡約清靜,仲放滿了清酒酒瓶作擺設,更具和風特色
我地點了是日發板
前菜
白飯魚刺身
帶子刺身
鯛魚白子
北海道真蠔
白蝦刺身
真澄山花純米大吟釀
食得咁開心,緊係叫返支sake飲下,呢支味道甘口,好易入好
手握壽司
壽司飯用上赤醋,更顯高貴
黑鯛:魚質好滑
星鰈魚:右口魚中最高級,上面是裙邊炙燒過
金目鯛:動森經常釣到個款,魚質爽口彈牙,炙燒過油脂更豐富
平政腩:油甘魚既哥哥,屬野生魚,好肥美
石門鯛:高級魚材,魚味濃郁爽口建甜
大吞拿魚腩:熟成兩星期既大toro,油脂爆晒燈呀
北海道海膽:海膽中既王者,鮮甜美味
蝦麵豉湯
鮮味十足,不是只有味噌味
吞拿魚蓉手卷
師傅用火槍將魚油迫出,再滴落壽司飯做手卷,放入香蔥,紫蘇葉,香到呢
甜品
柚子雪米磁,紅豆雪糕
Omakase除左食食材既新鮮同質素外,當然仲有係師傅既心機,上至一條貴價魚,下至一條酸薑,清酒杯,甜品既碟,師傅都花了好多心機去準備,3個鐘入面我完全睇得出師傅既敬業樂業,等絕對係一種對師傅既尊重,非常值得同好食👍🏼