2019-07-17 21 瀏覽
性價比極高的蒸氣海鮮火鍋今日跟朋友黎到元朗搵食,因為朋友話我知佢最近食過一間性價比極高嘅蒸氣海鮮火鍋,知我依個為食家一定有興趣去食!依間火鍋店位於元朗雞地附近,位置都算方便,火鍋店地方雖小,但裝修同設備都好企理齊全!而佢個蒸氣鍋係特制嘅,鍋底有個活塞自動加水,而且不痴底,咁煲出黎嘅粥底就夠綿有火候又唔會有陣難食嘅濃味啦!佢嘅海鮮套餐有成五六款,咁我地就選擇咗$288個一款,三百蚊就可以食到澳洲龍蝦、奄仔蟹、貴妃蚌、鮑魚、元貝等等嘅貴價海鮮喇!依度嘅海鮮生猛新鮮之餘,份量亦好充足!佢個海鮮盆上檯個陣,我竟然睇得到啲龍蝦同蟹啲肌肉神經仲係彈下彈下,係100%新鮮呀!依隻龍蝦肉質食落鮮甜彈牙,啲蝦膏仲好香軟呢!依隻奄仔蟹係足一隻俾你,奄仔蟹爆膏,唔一定鹽焗,只要新鮮,蒸起黎一樣咁好食!其餘嘅蚌、元貝、鮑魚、鮮蝦等等,全部都好新鮮爽甜,唔使特別加醬汁都一樣食得出新鮮海鮮嘅滋味!蒸完晒啲海鮮,海鮮嘅肉汁精華流晒落個粥底到,依鍋粥亦都唔使特色加調味料,食落口海鮮嘅鮮甜味出晒黎,簡直係大滿足呀!依間蒸氣海鮮火鍋,朋友真係無介紹錯,好味抵食之餘亦都令人相當飽足,而且食飯過程全程都有職員代勞幫你蒸煮海鮮
性價比極高的蒸氣海鮮火鍋

依隻龍蝦肉質食落鮮甜彈牙,啲蝦膏仲好香軟呢!

依間蒸氣海鮮火鍋,朋友真係無介紹錯,好味抵食之餘亦都令人相當飽足,而且食飯過程全程都有職員代勞幫你蒸煮海鮮,控制嘅火候亦都相當準確!有機會我一定會經常黎食!