2022-08-15
同一班朋友嚟到九龍灣MegaBox,又唔想食IKEA亦都唔想食連鎖店,於是嚟咗呢一間新開嘅川湘菜餐廳一入到間餐廳,唔小心「嘩」一聲,啲裝修好有感覺,好中國風,有流水聲😂👍🏻另外餐牌亦都有好多選擇:今次就同友人們叫左碟老壇酸菜魚(桂花魚)、重慶麻辣烤鴨同埋牛肉乾鍋首先,老壇酸菜魚:今次我哋就試一試桂花魚,魚質唔洗講,桂花魚必需係嫩滑加無骨,另外,個湯底係金湯黎,好濃+唔會死咸死酸,岩岩配合得好好,我叫左一碗飯真係唔夠😢😢另外,重慶麻辣烤鴨,原本以為會好辣(因為本人唔食得太辣嘅嘢),但係呢一個烤鴨冇想像中咁辣,但係又有重慶嗰種麻辣嘅味,啱晒我哋呢啲唔食得辣又好想食辣嘅人;而且鴨嘅肉質都非常亂畫,份量都十足;再者,牛肉乾鍋,牛肉份量都不少,而干鍋裏面亦都有好多配料,例如洋蔥、蓮藕、聰、芫荽等等,另外提一提,呢度嘅芫荽真係好多, 10分適合鍾意食芫荽嘅朋友仔,正呀~另外,必須必須必須必須要食,紅糖糍粑,唔係講笑,糍粑熱辣辣拎上嚟再配埋黃豆粉加紅糖口感,軟綿綿,又脆,痴線,又想食多次了~ 重點,唔貴😱小食:蒜泥白肉以及張飛牛肉,蒜泥白肉蒜味十足再配埋黑蒜,好有誠意;張飛牛肉,啱晒啲鍾意食勁辣嘅朋
另外餐牌亦都有好多選擇:
首先,老壇酸菜魚:
小食:
蒜泥白肉以及張飛牛肉,蒜泥白肉蒜味十足再配埋黑蒜,好有誠意;張飛牛肉,啱晒啲鍾意食勁辣嘅朋友仔,因為真係幾辣,但係口感嫩滑,唔會乾~
最後,要讚一讚呢度嘅職員,個個都好有禮貌,同埋好主動介紹呢啲菜式👍🏻👍🏻