2017-05-21
上海菜通街都係, 但總係畀人一種老老土土咁嘅感覺, 至起碼我覺得係, 但係有一日我契哥請咗我去一間好特別嘅上海菜館, 嚴格嚟講應該係京、川、滬菜館。呢間京、川、滬菜館叫做 日熹樓, 係一間樓上舖, 地方唔單止一啲都唔老土, 而且仲好有派頭, 嚴格嚟講 可以話係又有氣派又好grand。去到一間餐廳食嘢, 有人重視環境, 有人重視服務, 有人重視食物嘅質素, 而我肯定係屬於後者, 我又冇話過唔重視環境或者服務, 但係我始終覺得食物係最重要嘅, 因為我曾經個廚師。呢度嘅不論係京菜、四川菜 、或者上海菜都做得有板有眼, 而且擺碟方面仲非常之用心, 嗰日我哋叫咗好多東西吃, 以下我介紹嘅係我個人比較覺得最好食嘅1) 水煮牛肉, 呢度煮得麻辣度非常之平均, 唔會搶喉亦唔會辣到飛起咁蓋曬啲牛肉味, 而且味度仲係好深層次, 我好肯定廚師嘅廚藝係好掂檔2) 生煎包, 名副其實嘅生煎包, 出場時熱辣辣, 一啖咬落去立即爆汁, 豬肉餡非常鮮口, 生煎包嘅皮厚薄適中而且軟硬同樣適中, 底部脆口。3) 雞火煨麵, 真材實料, 雞絲係用手去撕嘅, 雞湯湯頭清甜唔係味精湯, 麵夠幼滑麥味香。4) 京蔥爆羊肉, 爆得
4) 京蔥爆羊肉, 爆得好香口好有水準, 羊肉味道濃香而冇騷味, 北方手勢盡顯。
5) 高力豆沙, 外層圓碌碌堅挺又鬆化, 豆沙重味又唔太甜, 整體配合得相當好
6) 蒜泥白肉, 腩片切得厚薄均勻, 蒜泥調得味道啱啱好, 唔單只係對版, 仲係做得好到家。
呢間嘢堅係掂檔, 而且真係high class