2019-08-29 41 瀏覽
福川主打西日合壁既廚師發辦,有別於一般傳統嘅日式廚師發辦,除左有新鮮既食材同精湛嘅廚藝之外,仲加入左大量創意,創作左自己獨有既菜式同調味,個種味道係獨一無二既,令人久久不能忘懷,非常回味。前菜包括水雲醋,因為加左醋汁,酸酸地更加開胃。濃郁嘅蝦肉配上烏魚子,係兩種截然不同嘅味覺享受,又出奇地配合。香滑既豆腐有香濃既豆味,食落好香,係好舒服嘅味道。牡丹蝦就算唔加任何配料同調味,原汁原味都已經非常香口,蝦既香味係口腔中久久不散。鯛魚上有金箔片,睇落去高貴奢華,打卡一流。魚肉仲有少量帶酸味既啫喱,增加味道層次。而大拖羅令我一試難忘,超級肥美。壽司係八爪魚同金目雕,兩款各有特色。魚肉可以用外脆內軟黎形容,魚鱗脆卜卜有魚香,魚肉則香滑鮮嫩。最特別嘅係個醬汁,佢係甘筍魚湯香濃得黎又唔會蓋過魚既鮮味。大蝦新鮮,口感爽口彈牙。而鹽焗鮑魚相當出色,蟹肉海苔汁再加一舊用瑤柱水煲過既冬瓜,好特別嘅煮法,冬瓜咬落去好多汁。宮崎牛肉肉香滿溢,食完會唔會成口油,濃而不膩。炒飯都好正,鑊氣十足👍🏻炒蔬菜好鮮甜,爽口多汁。最後有三款甜品為今餐畫上句號,非常之滿足,尤其係日本嘅哈密瓜🍈甜到入心,好幸福呀!

鯛魚上有金箔片,睇落去高貴奢華,打卡一流

壽司係八爪魚同金目雕,兩款各有特色。

大蝦新鮮,口感爽口彈牙。

宮崎牛肉肉香滿溢,食完會唔會成口油,濃而不膩。
炒飯都好正,鑊氣十足👍🏻炒蔬菜好鮮甜,爽口多汁。