2017-07-29 168 瀏覽
The Hennessy 位於灣仔軒尼詩道256號,地點好方便,雖然唔太顯眼,行經過可能淨係會留意到759 ,但其實呢幢大廈暗藏幾間有水準嘅餐廳 , 櫻木就係其中一間!餐廳位置喺3樓,一開lift門就見到內裏環境優雅,而且播嘅歌曲都係日文歌,當晚播左幾首平井堅嘅歌都好好聽餐廳在食客用餐前及用餐後都會送上熱毛巾,非常細心,值得一讚!第一道菜已經極度有驚喜,牛舌食得多,但呢碟牛舌絕對算得上目前來講食過最好味嘅牛舌,不但肥瘦適中,而且有別於平日食嘅牛舌,好重牛味,而且炆得好琳,入口即溶,食完令人好難忘懷牛舌中間位最淋,口感類似鵝肝炸物一啲都唔油膩,食完都唔會覺得「漏」 原本以為係炸豆腐上面放一塊鰻魚,點知原來係將豆腐切開中間夾完鰻魚之後再一齊炸,口感更豐富更有層次,有驚喜!男友大讚豆腐好滑壽司雖然係細細舊,但三文魚同埋吞拿魚其實算厚切,所以一啖食落口令人超級滿足甜蝦壽司亦好甜好鮮味即使平凡如牛油果卷,細心一睇亦都會見到青瓜同牛油果係切完一片片再放入去,令到口感更加豐富同埋有層次,反映到每道菜都屬於心機菜蕎麥面口感好清新,食完有消暑嘅感覺,不過如果味道濃d會更切合個人口味黑松露味濃郁,平均鋪在

餐廳位置喺3樓,一開lift門就見到

麵豉牛舌大根煮

牛舌中間位最淋,口感類似鵝肝

季節菜雜錦天婦羅(7件)

炸物一啲都唔油膩,食完都唔會覺得「漏」
鰻魚炸豆腐

男友大讚豆腐好滑
吞拿魚、三文魚及甜蝦壽司

甜蝦壽司亦好甜好鮮味
軟殼蟹牛油果卷

凍蕎麥面

黑松露炒雜菌

黑松露味濃郁,平均鋪在雜菌上面,令到菇味同埋黑松露味完美融合

埋單大約$550 ,兩個人都覺得物超所值,如果同朋友慶生或者情侶想浪漫一下呢間餐廳都係一個唔錯嘅選擇!

麵豉牛舌大根煮
季節菜雜錦天婦羅(7件)
鰻魚炸豆腐
吞拿魚、三文魚及甜蝦壽司