2022-11-06 1608 瀏覽
☘️上星期二尼格訪掛咗三號風球,因為一早book 咗去睇個digital art fair出咗中環,就順便搵地方食埋晚飯至返屋企,朋友推介就嚟咗呢間有點隱世味道嘅中菜館,個名好有意境😊☘️因為時間有點早(未夠七點)所以人不多,坐定定後經理來打招呼為我哋介紹菜單,順便幫我哋開咗壺玫瑰花茶,茶用壺一直熱著保溫,很貼心👍☘️同朋友研究咗一輪菜單,最後我哋點咗燉湯,一魚一肉一主食,食物比我哋預期好,呢度啲食材新鮮,個廚師手勢唔錯,我哋最後全部清哂一件不留😜#海底椰燉雞湯 - 個湯好潤好清甜,可以睇得出用料好足,而且係連住個火熱住,唔會未飲完就凍哂,很細心👍#香煎龍躉球 - 魚肉好結實爽口,食得出好新鮮,味道調得剛剛好#脆炸牛面頰肉 - 呢個肉好軟糯,個脆皮很鬆化,配合個自制醬汁好開胃#咸魚蓉炒米粉- 份量超級大,咸魚蓉料一啲都唔慳,啖啖都好香咸魚味,我最鍾意佢係炒得乾身又唔會好油,米粉軟硬適中唔會淋pat pat👍 ☘️食飯途中見有好多熟客,亦有街坊訂外賣,估計佢哋嘅水準都應該好穏定所以吸引唔少熟客不斷幫襯😊

2022-11-01