2023-06-18
今日朋友話係銅鑼灣收工,想去食日本嘢,我就喺openrice度搵咗一間居酒屋推薦俾佢,呢間餐廳喺大坑,由天后地鐵站行過去唔會太遠,都係10分鐘內,地點方便,我見評價唔錯,所以就同朋友去一試😗 🤍日本高糖蕃茄配青檸啫喱係一個好清新嘅前菜😗 食完之後即刻好開胃🫶🏻 蕃茄嘅味非常甜🤍 配埋清新嘅青檸啫喱~ 感覺好fresh🤍和風汁煮螺螺肉真係整得非常入味,平時呢一啲東風螺,都會食到腥味,但呢個和風汁,完美地融入咗螺肉裏面,識落一啲都唔腥😛反而好鮮甜 🤍深海池魚薄切 呢個真係好考師傅嘅刀工,佢嘅池魚切得好薄,來貨新鮮,配埋醬汁食非常鮮甜😁🤍活貝三貝 北寄貝、赤貝、帶子 北寄貝同赤具都好大隻,好鮮甜,食落完全冇腥味~~ 壽司飯大細剛剛好😛🤍吞拿魚三拼 大拖中拖赤身赤身肉身堅挺,中拖脂肪分布均勻,大拖大有非常香嘅魚油香氣~😍 食得出呢間餐廳嘅來貨非常新鮮😍😍🤍軍艦三拼 拖羅 馬糞海膽 蟹肉蟹膏軍艦全部壽司最正真係馬糞海膽,完全唔會有甘苦嘅味道,好香蛋黃鮮味😗😗😗 鮮甜度好高😍 軍艦壽司溫度剛剛好,紫菜都仲係脆口嘅,值得一讚🤍串燒(厚燒牛舌、豚肉、燒白鱔)所有串燒都係,即叫即燒,上枱仲係熱辣辣,串燒
🤍日本高糖蕃茄配青檸啫喱
🤍和風汁煮螺
🤍深海池魚薄切
🤍活貝三貝 北寄貝、赤貝、帶子
🤍吞拿魚三拼 大拖中拖赤身
🤍軍艦三拼 拖羅 馬糞海膽 蟹肉蟹膏軍艦
🤍串燒(厚燒牛舌、豚肉、燒白鱔)
所有串燒都係,即叫即燒,上枱仲係熱辣辣,串燒熟度拿捏得剛剛好~~ 好似燒白鱔咁,個皮仲係外脆內軟,白膳嘅魚有香味都帶到出嚟😍
🤍和牛紙鍋
食完壽司,真係想食返啲熱嘢暖胃,朋友就話不如試吓佢嘅和牛🤍 估唔到都真係唔錯,牛肉脂肪分布均勻~ 和牛嘅切法都做得好好🫶🏻 原來除咗蔬菜鍋同埋牛肉之外,都仲會附送個烏冬,所以份量真係非常多又值😛
總嘅嚟講,如果你想食一啲高級食材,呢間餐廳都係一個好選擇,推薦你哋過嚟試吓 😍