2022-09-20
星期六都要返半日,放工當然想食好啲啲朋友介紹咗一間响銅鑼灣皇冠酒店叫Marble嘅日法精緻料理,咁一於試試其實將法式元素加入日本料理,已經流行咗好耐,睇吓呢間餐廳又有啲咩發揮坐低奉上夠熱嘅日本綠茶,飲得出係上等貨色我哋揀咗午市$1080嘅師傅發板套餐,冇特別上網做功課就,反而好期待有咩食物會出現首先上枱嘅刺身有石垣貝同吞拿魚赤身:前者師傅輕輕拍打先上枱,令貝肉更加緊致;後者size啱啱好一口一啖,食得出係新鮮貨色,冇特別嘅血水出現,唔錯開始熟食:立鱗燒金鯛魚,將金鯛魚有魚鱗嘅一面輕輕炸過,而魚肉就用蒸嘅方法處理,所以做到魚肉好鮮嫩而魚鱗就好脆口。放响旁邊飾嘅稻穗,師傅話其實可以食得,咬落去有食爆谷嘅感覺,幾得意鐵板煎波士頓龍蝦配風乾魚子醬,再灑上新鮮切片黑松露。本來以為波士頓龍蝦一般都會較為韌,但今次師傅煎到恰到好處,完全唔似係波士頓龍蝦,而蝦鉗仲去埋殼,食得好方便,黑松露因為係新鮮切片嘅緣故所以特別香,令成碟餸畫龍點睛👍👍到咗今日嘅戲肉,亦都係餐廳嘅招牌菜:和牛牛柳三文治:做法係將牛柳點上麵包糠,輕輕炸脆外皮,裏面仍然紅潤多汁,配上自家製白麵豉醬及用紅酒浸過再切碎嘅蕎頭,減輕和牛油脂
坐低奉上夠熱嘅日本綠茶,飲得出係上等貨色
到咗今日嘅戲肉,亦都係餐廳嘅招牌菜:和牛牛柳三文治:做法係將牛柳點上麵包糠,輕輕炸脆外皮,裏面仍然紅潤多汁,配上自家製白麵豉醬及用紅酒浸過再切碎嘅蕎頭,減輕和牛油脂豐富嘅油膩感。師傅仲話將牛柳入邊嘅筋都挑走,令到食落方便。果然不愧係招牌菜,雖然睇落size唔大,但食完個滿足感簡直係爆燈
最後一個熟食係宮崎和牛烏冬,用上兩大片薄切嘅宮崎和牛,再用熱湯輕輕灼過,放上裝滿蔬菜同日本金菇嘅烏冬裏面,湯夠熱,和牛嘅油分好豐富超軟滑,只需輕輕咬開就可以直接吞,美味超滿足
甜品有時令嘅日本水果包括香印提子同水蜜桃,兩樣都甜美多汁,畫上完美句號😋😘