2023-12-02
特別日子,揀左間靚靚西餐廳,食生蠔牛扒,餐廳內已經有少少聖誕裝飾,加上outdoor既吊燈,令人感覺好warm🧣食完重可以行下散散步,唔似繁忙既香港。餐廳做平日全日Happy Hour,生啤買一送一,朋友gathering又一好選擇。今次先試試二人餐。🦪冷盆揀左生蠔係法國既St. Martin,size中型,厚肉爽口,有獨特的海水鹹中帶小小甜味。可以唔點任何醬汁,直接食最鮮甜。🐖前菜係煙燻西班牙乳豬,上枱時好特別地蓋上玻璃樽,打開玻璃樽內的煙燻隨之飄出,唔強烈,只有淡淡的檀香,乳豬唔會好肥而且皮好薄,肉質嫩、易咬,配埋無花果沙律,好食。🥭另一前菜係法式蟹餅配芒果莎莎,咬落去每一口都有一絲絲的蟹肉,配埋甜甜的芒芒粒,提升左蟹餅既鮮味。加上脆脆片增加口感。🦞龍蝦湯,有絲絲的龍蝦肉,湯底用左大量既龍蝦熬煮,十分濃郁。🍝意式蒜香蜆肉扁意粉,有大量蜆肉,蜆既鮮甜滲入晒去意粉度,蒜香既味道超濃郁。🥩炭燒美國黑安格斯肉眼扒,叫左medium,肉質軟腍細緻,牛味重,而且有大理石紋脂肪,入口多了分油香,再配上紅菜頭醬汁清甜可口中和一下。而且海洋風的擺盆,令人食指大動。🍋跟餐甜品係Lemon Mousse
🍋跟餐甜品係Lemon Mousse Cake, 上碟好靚,蛋糕比較實在,入口細滑,有少少檸檬香,加上脆脆更有口感、中和了當中的奶香。再配上一杯Americano,甘香啡味,減退了mousse cake的甜味。