2023-05-25
自己一向都好鍾意大坑,因為嗰度俾人好寧靜嘅感覺,亦都有好多特色嘅小店~尋日就同超級鍾意食甜食嘅friend子嚟咗大坑呢間主打精品朱古力既Chokohood🍫🍪🍩呢間舖頭簡直係可可迷嘅天堂👼🏻👼🏻menu上面全部都係朱古力🍫🍫🍫有飲得嘅朱古力,亦都有食得嘅朱古力😋😋就連舖頭嘅門柄都係可可豆🤣🤣🤣我地就試咗佢哋最近新出嘅Chokolicious Tea Set~入面有五款甜點,兩款鹹點,另外仲包一杯價值$58既野飲(可補差價)🍰🧁🍫🍪🍩🍭🍦🍨Chokolicious Afternoon Tea Set $248 per head// 鹹點 //1. 三文魚西蘭花法式鹹撻2. 巴馬火腿黑醋汁牛角包三文治因為舖頭主打朱古力嘅關係,所以個tea set嘅鹹點數量唔多,主要係一個三文魚鹹撻同埋一個parma ham嘅牛角包三文治,兩者質素都唔錯,牛角包嘅質感偏硬身但幾脆,同埋都食到Parma ham 既油香。// 甜點 //1. 香蕉朱古力焦糖脆餅批2. 糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配香橙柚子果醬3. 紅桑子朱古力撻配時令水果4. 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋5. 脆皮朱古力泡芙朱古力果然係佢地既強項,朱古力
// 鹹點 //
2. 糖漬橙粒朱古力粒鬆餅 配香橙柚子果醬
3. 紅桑子朱古力撻配時令水果
4. 伯爵紅茶朱古力焦糖燉蛋
5. 脆皮朱古力泡芙
朱古力果然係佢地既強項,朱古力甜品確實全部都做得好出色😋😋全部朱古力presence都好明顯,但你會feel到朱古力既存在唔係來自佢既甜,而係來自於佢嘅香同醇,代表佢哋朱古力來料確實係靚,唔需要加太多人工糖~
Food Sec最中意佢個香蕉朱古力焦糖脆餅批,因為覺得佢哋嘅朱古力同香蕉嘅味道同口感最夾!🍫🍫🍌🍌但脆皮朱古力泡芙就最食到朱古力嘅原味🥰🥰咁多款入邊我覺得朱古力味最唔明顯就係紅桑子朱古力撻,因為紅桑子嘅酸甜比朱古力更加突出,所以如果想轉換口味,都可以食下紅桑子撻~
// 飲品 //
1. 可可茶
2. 泰國朱古力
Friend子叫咗可可茶,其實佢另外都有比可可蜜你加,但我哋覺得本身個可可茶嘅味已經夠香甜,所以咩都唔使加已經幾好飲~food sec 就叫左泰國朱古力,比較有熱帶果香🍍🍏🥭,而且越飲越濃😚😚
味道:👩🏻💻7.5/10
性價比:👩🏻💻7/10