2018-12-29
冬風起,最岩最想就係搵frd去打邊爐,係暖粒粒既火鍋邊,慢慢食同慢慢傾下計!朋友介紹左一間觀塘區既火鍋餐廳,除左有火鍋食之外,仲有d川菜可以點黎試下,好多選擇。雖然呢間餐廳遠左少少,係mega box 果到,但亦可能因為咁,餐廳好大好闊落,坐得好舒服同埋真係可以慢慢坐慢慢食。我地兩個人唔敢叫太多野,點左兩個前菜、一個滋補醉雞鍋、四款配料同兩杯飲品。前菜 - 黃金雞翼平時食黃金鮮魷就食到得多,黃金雞翼就真係第一次食,好新奇。食落個味同黃金鮮魷好似,雞翼炸到脆卜卜,啖啖蛋黃香,肉質嫩滑。酸辣原隻鮮魷筒呢款前菜感覺有d似泰式沙律,成個前菜用左好多唔同材料,有洋蔥、青瓜等等,食落酸酸辣辣但又帶青檸清新,同鮮魷都好夾,好開胃。滋補雞鍋呢個湯底好足料,用左好多藥材,一黎到已經好重藥材味好香,配埋半隻用酒醃左既新鮮雞,真係好滋補。美國肥牛呢款份量兩個人食既話都幾多,每塊都切到剛剛好,油脂分佈平均,食落牛味都香濃,唔似雪藏好耐既肥牛。手打墨魚滑墨魚滑份量都係唔少,好有心思用心型上菜,食落都彈牙,同埋幾有口感,食到粒粒墨魚肉。清江魚片反而魚片份量唔算多,但醒在塊塊都好鮮味,魚質都實在,唔會散,最緊要係無
前菜 - 黃金雞翼
酸辣原隻鮮魷筒
滋補雞鍋
美國肥牛
手打墨魚滑
清江魚片
反而魚片份量唔算多,但醒在塊塊都好鮮味,魚質都實在,唔會散,最緊要係無泥味。好怕食魚片好大陣泥味。
原隻鮮魷
原隻鮮魷真係原隻上😂 睇得出隻魷魚好新鮮,同埋幾大隻。職員比左把較剪我地自己剪開,但可能把較剪唔夠利,好難剪開,最後要叫職員剪番開比我地。食落的確好鮮甜,同彈牙,朋友好喜歡。
So far職員都幾有禮貌,同埋每樣食物份量都幾足料,適合3-4個朋友一齊黎食,可以happy share多d款菜。