2018-12-17
十二月係節慶月份,由冬至聖誕到元旦大條道理用聚會吃喝嚟慶祝,保持整個月festive mood由每個禮拜就食餐好開始!上周一(12月10日)午餐,選擇竹日本餐廳,睇住型仔日本師傅席前表演逐一炮製天婦羅。純粹個人建議,通常我會揀飯後返公司獨力埋頭苦幹工作的日子先會坐counter 天婦羅lunchset,亦即係由師傅專門serve我哋,由用餐食氣氛環境、食物甚至係食具器皿都咁賞心悅目的餐廳嚟,作為中午加氣站,既然知道自己唔會準時放工,咁梗係用午餐時間盡情抽離於公務啦!另一方面嚟講,如果食晏之後要見客、開會或者同老細傾爭取資源等事宜,即使又係嚟竹,我哋會坐大廳,優質飽肚係固之然,不過效律快就佔優。入正題,坐在counter前等食的我,先檢視一下擺在面前的蔬菜籃,就係今日會食到的秋冬時令蔬菜瓜果。無錯,今餐主打蔬食plant-based food,唔係食齋啊,而係用當造植物炮製美食,論擅長烹調時令食物仲要整得精緻美觀,就梗係首選日本料理啦!熱辣juicy而仍然保持啲表面脆脆地的蔬果根頸植物天婦羅係咪無揀錯呢~酸甜醒胃的沙律菜柚子汁,只要蔬菜夠鮮食落索索聲,從來不會失望。炸蒜片非常好食,咁當然
酸甜醒胃的沙律菜柚子汁,只要蔬菜夠鮮食落索索聲,從來不會失望。炸蒜片非常好食,咁當然如果你係唔食五辛的素食者最好預先提師傅啊~
沙律之後就開始上天婦羅,小竹簽串住銀杏、粟米仔同青椒都好juicy,仲有滑溜無比的日本凍豆腐同甜美番薯。
天婦羅逐件做好即刻奉上,新鮮品嚐!日籍師傅炸天婦羅似表演,夾住舊天婦羅fing長筷子果下手勢型到呢~
最欣賞這個和洋合璧的意大利青瓜花天婦羅,濃厚的甜粟米湯加入大量忌廉,咬落感覺薄薄的花瓣裡內乾坤,豐富口感原於釀入了芝士,感覺溫暖豐腴。
伴酸汁同吃,外脆內juicy的舞茸菇天婦羅從不令人失望。
每次食都令我感到驚喜的簡單美食,沾滿天婦羅漿炸至成形的甘荀幼絲互相糾纏,總之就好味又絕不油膩啦!
吃了頗多香口炸嘢,就會有煮物在最合適時間送上,吃完這碗做成丸子狀的蘿蔔泥同番薯泥(請代為更正),滿足和飽肚感覺又升一級。
幸好這碗放湯的餅狀「蔬菜飯焦」分量小小恰到好處,蘿蔔青瓜漬口感爽脆清味蕾。
甜品是朱古力moose及白桃果凍,味道一濃一清不過不失,勝在賣相討喜。