2015-10-17 322 瀏覽
放工有D事要出一出旺角,約朋友到附近,順便食一食飯前甜品正所謂飯後甜品,以前,甜品好多時都係食完晚飯先食,但依家甜品店好多地方都會有,而且價位都有番咁上下!同普通食個晚餐有得揮! 不過,依家既甜品,再唔係咩芝麻糊又或者芒果布甸之類既簡單甜品,依家好多甜品店都係講創意同精緻,好多都好似藝術品咁!黑布街有幾間甜品店,試過另外的,都覺得呢間整體上較好,貪呢度呢度環境唔錯,服務好!呢度裝修幾特別,走型格路線,入到店有員工主動行黎招呼你,唔同有D店,員工好似唔歡迎你咁!下午茶時間,唔算多人,入到去揀好位,員工就主動遞上清水,幾細心!之前食過呢度既心太軟都幾特別,味道都唔錯,但都要試下唔同既款式既,所以同朋友叫左兩個甜品,落單後員工亦會提你,原來下午茶時段(3:00~6:00),叫一個甜品,可以以可以半價配飲品一杯,其實見到都幾多人會叫多杯飲品,所以我地叫左個士多啤梨花茶同朋友SHARE飲!等左幾分鐘,朋友叫既芒果班戟配雪糕一黎到,嘩!都幾大份!我分左朋友少少試下,上面淋左芒果醬,唔會太甜。班戟皮唔厚,入面好足料!而且入面仲有好似朱古力脆脆粒,口感都幾得意!雪糕我就冇食到,朋友話幾好食,而且雪糕底
放工有D事要出一出旺角,約朋友到附近,順便食一食飯前甜品

等左幾分鐘,朋友叫既芒果班戟配雪糕
一黎到,嘩!都幾大份!我分左朋友少少試下,上面淋左芒果醬,唔會太甜。班戟皮唔厚,入面好足料!而且入面仲有好似朱古力脆脆粒,口感都幾得意!雪糕我就冇食到,朋友話幾好食,而且雪糕底會有餅底粒粒,好味!我個人覺得呢個甜品唔算太甜,幾清新!
等多一陣,我叫既甜品都黎埋喇!
叫左芒果窩夫配野莓乳酪雪糕,份量夠哂大,我都分左D俾朋友
上面有芒果粒,食落都OK,唔太甜。窩夫上到黎熱辣辣,食落外層脆口,入面口感鬆軟,加上附送既朱古力醬同楓糖漿,唔太甜,好好味!呢度一D都唔孤寒,見到兩個醬都好多,唔使驚唔夠!哈哈,呢個都算係細心嫁!野莓乳酪雪糕,味道清新,自問係嗜甜品之人,但唔鐘意D甜品過甜或假甜,落好多糖,得個甜字!整出黎既甜品好食有限!
呢度既甜品整體甜度岩岩好,唔會俾人覺得甜到漏既感覺!

同朋友一路傾一路食,傾下食下就食完,咁當然唔少得我地叫左既花茶啦!入黎果時送上既清水大排用場,食完甜品,飲啖水清一清,同朋友慢慢歎茶
 不過掛住食甜品唔記得影壺茶,呢度既士多啤梨花茶係用茶包沖既,但味道都幾清,有士多啤梨既香,清清地,幾好飲!
希望下次再黎,可以試埋其他既甜品
題外話/補充資料: 冷氣偏凍
2015-10-17