2021-12-15
🎏 港島吃貨系列 — 緻✨ 精緻至極嘅日本菜🇯🇵🤤#90cp將軍澳篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖適逢聖誕節各位男朋友諗好食咩味呢😏 近排朋友介紹就試咗呢間喺將軍澳Donki附近嘅日本餐廳,仲有聖誕節套餐添🎄 一位$328節日嚟講都算幾平🤩 美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🍣 刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚刺身最鍾意佢嘅油甘魚🙌🏻 肥美得嚟都好甘香,每一塊都比足料好厚,正😛🦀 北海道松葉蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗個蟹肉餅plating 已經係幾靚,有紅菜頭作為伴碟,幫助中和返蟹餅嘅油膩感😎 呢個係蟹餅本身都炸得幾香脆,整體嚟講都唔錯🦞 龍蝦味噌湯之前我都冇留意,等我仲諗住係普通麵豉湯,點知嚟到居然係龍蝦湯🤩 雖然佢未至於坊間嗰啲咁”潔”身,但係都有唔少龍蝦肉,而且唔算好鹹,飲完都唔會好頸渴😌🍢日本岩手雞肉串, 黑豚五花腩, 蒲燒鰻魚串, 日本杏鮑菇 就咁睇都已經夠晒吸引🤣 好彩佢全部都唔會燒得太乾身,特別係個鰻魚真心唔錯!而且全部都有兩串,咁就唔驚同另一半爭食啦😏🍲 安格斯牛肩胛日式雜
#90cp將軍澳篇 #90cp日本篇
➖➖➖➖➖
美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)
🍣 刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚
🦀 北海道松葉蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗
🦞 龍蝦味噌湯
🍢日本岩手雞肉串, 黑豚五花腩, 蒲燒鰻魚串, 日本杏鮑菇
🍲 安格斯牛肩胛日式雜菜鍋(兩位用)
相比起前邊嘅菜式,呢個相對要清淡啲,絕對可以中和前邊嘅油膩感🥳 建議大家可以將塊肉浸一浸啲湯先,等佢吸一吸啲汁就更正!! 而且底部都有啲菜薦底,算係咁多個菜式入邊最唔heavy 嘅一個😌
🍛 鰻魚炒飯 +$78
加咗$78將白飯轉左呢個鰻魚炒飯,我都幾肯定冇揀錯😍 佢個鰻魚炒飯粒粒分明,而且啲鰻魚都唔少,炒得香口之餘都好入味,呢個都算值得加!!
🔸節日精選甜品拼盤
✨同場加映✨係老細嘅推薦之下叫咗燒鱔魚,個人覺得都真係唔錯好食過鰻魚添😂 另外開咗支酒都係唔錯,甘口清甜而且唔會太辛口,適合一啲飲唔到太醇清酒嘅人飲🍶😛
💰Total: $328 per peron
✅ 環境唔錯嘢食都OK,重點係聖誕大餐價錢都唔算貴🥰🎄值得一嚟!
💡 #緻在必食 優惠放送🎄😌🙌🏻
下午茶時段 (特惠價):下午2:30至5:30,A La Cart 餐牌全單8折(不包括午市定食及兒童套餐)
午市定食都會有 9折優惠
🎄聖誕晚餐早鳥優惠🎄
晚市下午5:30至7:30前結帳都享有85折,(不包括2人套餐及兒童套餐)
(以上優惠適用於星期一至五 • 公眾假期及假日除外)
➖➖➖➖➖
📍 緻 (將軍澳)
將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓6A號