2022-10-21
聽朋友講銅鑼灣新開左間omakase。每次食omakase我都覺得好似一個探索的旅程,有機會賞到一些平時不會點的菜色,又有廚師講解食材,好似上左一堂咁。係foodie的增值之旅。來到星期五的晚上,還等什麼?Let’s go!!!這裡有兩個omakase set— ‘’鮨‘’ 或’’N’’。我哋最後叫左多啲野食的N😋呢個set包左:- 前菜三品 7種時令刺身 和食 肴 7種時令壽司 湯及甜品。另外,我哋重叫左清酒。以下為大家一一介紹:0️⃣🍶 越後櫻 無極醉樂 大吟釀呢枝酒易入口,甜甜地,口感順滑。宜配沙律🥗或魚生🍣,能帶出旨味。1️⃣🌽 前菜三品三品擺盤好精美,加埋燈光,像藝術品。漬蘿蔔的酸加上北海道粟米的甜,提升舌頭👅的敏感度。為後面的菜色作好準備。2️⃣🦐甜蝦他他甜蝦他他的份量有成隻碟咁多。已經調好味道—加咗紫蘇同豉油。建議先食一半甜蝦,飲少少蝦膏湯,再食埋剩返個一半。甜蝦好鮮甜,口感軟糯。3️⃣🍣 昆布漬春子鯛即係鯛魚BB。加左昆布漬一齊食。昆布漬有提升食材味道的
前菜三品
7種時令刺身
和食
肴
7種時令壽司
湯及甜品。
另外,我哋重叫左清酒。以下為大家一一介紹:
即係鯛魚BB。加左昆布漬一齊食。昆布漬有提升食材味道的作用。清爽甘甜。
兩樣都係我好喜歡嘅食物。北海道帶子肉厚爽滑,味道濃郁鮮甜。海膽完全沒有腥味。食材都好新鮮。
加左紫蘇葉、醃咗嘅蘿蔔同子薑。秋刀魚好肥美。蘿蔔同子薑爽脆增加口感。最後口內會充斥住紫蘇葉的香味。
土佐醋味道很溫和,不會太酸,加埋冰凍的沙冰,酸甜交錯。魚生口感爽滑。
生蠔外表好肥美,色澤光亮。蠔味濃郁,飽滿多汁,口感幼滑。酸甜中帶有海水味。
呢個菜式好似一個表演咁。師傅首先用火槍炙燒玻璃瓶內的間八魚生,再封住D煙在瓶內。在差不多見到魚生時,再開蓋。呢個做法,除咗有視覺享受外,煙熏味道仲好濃郁。間八魚脂肪比例比較少,所以相對爽口脆身。
用蓮藕蓉同魚肉製作而成肉丸。因為外表似饅頭,所以,以此命名。伴有秋葵同高湯。肉丸內有蓮藕粒,增加口感。
蕃茄沾上酸醋。開頭食嘅時候好酸,但慢慢就會食得出蕃茄嘅甜味。
有兩個調味。分別係柚子胡椒同北海度辣椒🌶️。廚師建議先食柚子胡椒再食辣椒。各有風味。特別喜歡柚子胡椒,入口有少少焦香,跟住會食到柚子胡椒的水果香吃同辣味,最後會食到魚香。
兩食。分別係鮑魚干醬同海膽。鮑魚干醬酸酸地,可以帶出鮑魚嘅甜味。海膽亦都好鮮甜。鮑魚肉質軟韌。
加左淡雪鹽。鹽味比較輕,好似雪花咁飄喺海膽上面。好靚。海膽都好鮮甜美味。
魚肉色澤亮麗,肉質肥美爽口,配上無花果,甜甜地,更能帶出魚鮮味。
北寄貝味道甘甜,口感爽脆。加咗醋,酸酸地。食到第15道菜,都仲感覺清新。歸功於出色嘅調味。
筋子有卵巢薄膜包住,色澤較深沉,味道比三文魚籽更鮮甜。晶瑩光透的筋子,非常juicy。一路食, 筋子一路爆開,口腔內充滿的香甜味。
肥美嘅拖羅沾滿日本溫泉玉子汁,令拖羅更滑潤濃厚。開壽司飯好好食。
湯碗好似富士山🌁。奶白色嘅立魚湯,味道清甜。有暖胃效果。
自家制的菠蘿雪糕配時令密瓜。菠蘿雪糕味道似沙冰,菠蘿味道濃郁,真材實料。蜜瓜都好甜。建議先食雪糕再食蜜瓜。
我哋大概食咗一個鐘。食完大滿足😋食物質素非常優質,新鮮美味。擺盤好精美,每道菜都有佢嘅欣賞價值。我最欣賞係呢度嘅食材配搭,互相輝映下更能帶出食物嘅美味。對得起個價錢👍🏻