2023-07-14 168 瀏覽
約咗朋友去銅鑼灣睇展覽,順便一齊食lunch,附近有唔少餐廳,友人提議試下位於永光中心17樓呢間 {MEMOIR} ~一出電梯已經被餐廳門口吸引住,設計夢幻,絕對係打卡熱點,內裡帶些少工業風既裝修,加上室內微黃嘅燈光,環境非常之有情調!先睇下Lunch Menu,食物方面有海鮮、意粉、意大利飯、扒類等,可另$揀特飲、小食及甜品,款式真的很不錯。我哋揀咗兩個午市套餐,主菜 :  香煎澳洲10oz 肉眼扒配韓式燒肉汁 及 香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁,套餐包括有餐湯或雜菜沙律、冷/熱飲品一杯,另加$點咗小食及甜品。是日精選餐湯係椰菜花湯,湯身濃稠適中,入邊用料十足,質感幼滑,層次豐富。香煎澳洲10oz 肉眼扒配韓式燒肉汁   $198火喉控制得不錯👍,牛扒表面煎得呈褐色,中間嘅肉微暖呈紅色,Medium rare切開仲有少少血水滲出黎,入口軟腍多汁,肉香味美 ~ 配搭埋韓式燒肉汁及椒鹽,味道又真係好夾,好惹味!配合黑醋汁嘅沙律菜,翠綠鮮爽,以及香脆炸薯條,成個餐份量好足,整體嚟講真係好好味。香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁   $168香煎🇺🇸加

香煎澳洲10oz 肉眼扒配韓式燒肉汁   $198
香煎澳洲10oz 肉眼扒配韓式燒肉汁

香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁   $168

香煎🇺🇸加洲鱸魚柳配香草忌廉汁十分之香口,肉質又鮮嫩,尤其係配意式香草忌廉汁一齊食有助提升!另外🇯🇵日本帆立貝,鮮甜味美,大大粒一口食落去,好滿足呢!配菜有羽衣甘藍、車厘茄同埋薯蓉都幾豐富,特別係薯蓉口感軟綿幼滑。
香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁
吉列牛肉薯餅 (+38)
一塊已經覺得好大嘅牛肉薯餅,外層炸得金黃香脆,都幾厚身,咬落去口感軟綿綿,沾上黃芥辣汁即時味道提升,好惹味嘅小食。
吉列牛肉薯餅
精選蛋糕只係需要加 $28,是日係朱古力Mousse,朱古力味特別香濃,有獨特嘅苦味同甜味,軟滑可口,好美味,十分滿足!
朱古力Mousse
凍抹茶
夏天咁炎熱,餐飲點番杯凍抹茶,香氣四溢,抹茶味好出,口感清新,好爽呀!

凍咖啡

另一杯餐飲係凍咖啡,咖啡與濃香鮮奶拌勻,味道特濃,清涼口感,好飮。
2023-07-13
午餐