2022-10-31 76 瀏覽
CulinArt 1862係煤氣公司旗下既Fine dine 高級餐廳,佢地分兩款:Chef’s Table 同Lounge & Kitchen - 前者係食西方懷石料理,可以同師傅互動;今次呢我地就想傾下計,所以先試後者! 下次我會試Chef’s Table 因為嗰個甜品畫超 級 靚!😍📍Hokkaido Scallop $225北海道帶子鮮甜無比厚肉飽滿,香煎過既帶子表面焦香,但口感仍保持嫩滑彈牙📍Roasted Bone Marrow $148牛骨髓原來係餐廳招牌菜!上到黎就知烤得好香,牛味濃郁,入口軟滑~上面鋪滿洋蔥醬,可以有效突出牛嘅味道,配埋酸種麵包一齊食就更滋味📍Wagyu M3 Striploin $680用咗嚟自澳洲嘅M3和牛,我哋叫咗7成熟,火候控制得宜做到完美嘅效果,外脆內嫩嘅口感,加上牛肉本身質素好高,油香四溢肉味香濃,配埋牛肝菌醬汁,令成道菜式再昇華~📍Roasted Parsnip and Carrot $188食完和牛,就試下呢會素菜,佢賣相好吸引顏色鮮艷獨特,紅菜頭鷹嘴豆泥最為搶眼,整體味道好有地中海嘅風味,用咗多款嘅烤蔬菜同埋香料,大家可以試試📍Bro
Hokkaido Scallop

📍Hokkaido Scallop $225

📍Roasted Bone Marrow $148
Roasted Bone Marrow

Wagyu M3 Striploin

📍Wagyu M3 Striploin $680
Roasted Parsnip and Carrot

Broccolini

📍Broccolini $68
西蘭花好啱配搭較油膩嘅和牛一齊食,可以消減和牛嘅油膩感~
  Truffled Mac and Cheese

📍Truffled Mac & Cheese $68
熱辣辣上檯,用咗2款嘅芝士mix埋~仲加入香氣獨特嘅黑松露,令香味層次變得更為豐富。
Valrhona Chocolate Mousse

📍Valrhona Chocolate Mousse $88
朱古力慕絲做得好幼滑,朱古力味夠哂濃郁,加埋酸酸甜甜嘅紅莓,可以中和朱古力嘅甜度
Coconut Bavaroise

📍Coconut Bavaroise $88
椰子巴伐利亞有滿滿嘅椰子香味,入面有酸甜嘅芒果醬,味道好豐富,亦都好清新,拌碟嘅有芒果莎莎,同埋原味yogurt配以芒果,食落更健康~

#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#銅鑼灣新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
Hokkaido Scallop
Roasted Bone Marrow
Wagyu M3 Striploin
Roasted Parsnip and Carrot