2013-05-25 385 瀏覽
話說我有位好耐冇見既泰國朋友黎香港玩, 同埋佢家長一家三口玩兩三日, 咁我呢個九流食客就要推介下地道美食啦上網搵搵搵, 平平地, 服務好既, 尖咀都唔太易搵, 霞飛係少數勁多like, 而家多人寫post既一家, 一於去馬咁我前一晚就打去book位, 七點已經FULL左, 轉BOOK八點半, 所以今日八點半唔洗等就直接有一個卡位先講下位置, 係最入果間房度, 同場有另外四五枱人, 唔係係出面大廳, 靜好多, 坐得又舒服服務都唔錯, 總有一位服務員照顧呢間房, 態度都唔錯好, 點菜啦~第一味~口味冇平時食開既上海菜咁重味, 但一定唔係淡。爽口,抵點第二味~火腿我覺得都好正常, 不過泰國朋友, 同香港友人話太咸白菜清甜, 夾埋火腿真係回甘清爽, 點佢一定冇錯呢碟係今日既主菜, 都係最抵讚既一味個醬非常野味, 完完全全係精華所在鴨就好似乾左啲, 不過可能本身應該係咁, 加埋個醬就啱啱好碟鴨既夾包, 熱烘烘咁上枱, 睇到都已經被佢打動左小插曲: 話說我地第一次叫呢碟鴨, 而我地又叫左小籠包, 我地見佢上個籠, 又係包, 以為呢籠係小籠包, 笑個服務員好好咁同我地分左五碗, 一人一碗, 好好服務

服務都唔錯, 總有一位服務員照顧呢間房, 態度都唔錯

好, 點菜啦~
第一味~
口味冇平時食開既上海菜咁重味, 但一定唔係淡。爽口,抵點
第二味~
火腿我覺得都好正常, 不過泰國朋友, 同香港友人話太咸
白菜清甜, 夾埋火腿真係回甘清爽, 點佢一定冇錯
呢碟係今日既主菜, 都係最抵讚既一味
個醬非常野味, 完完全全係精華所在
鴨就好似乾左啲, 不過可能本身應該係咁, 加埋個醬就啱啱好
碟鴨既夾包, 熱烘烘咁上枱, 睇到都已經被佢打動左
服務員好好咁同我地分左五碗, 一人一碗, 好好服務
不過果邊雞佢就冇同我地分開, 一舊咁上, 都唔知點分好...
個湯係好飲, 好香, 雞味清甜, 睇個樣好似係濃湯, 但飲落一啲都唔會混濁, 好滑好順, 飲到唔停, 正
最後就到小籠包, 終於上啦, 熱氣騰騰, 一睇就知好野, 誠意之作
我提左同枱既朋友要小心, 真係好熱
不過我受過高人訓練, 慢慢黎係冇問題, 仲食得好滋味添
放隻小籠包落匙子, 細咬一角, 慢慢吸啲肉湯, 哇, 油油地既豬肉香, 但唔膩, 正
之後成隻放入口, 咬咬咬, 享愛下小籠包皮同豬肉既咬, 軟滑既口感真係講唔出黎
想知就自己入黎試下啦!

今日就係泰國朋友一家請客, 我都唔知幾多錢啦, 我估大約一人140啦
2013-05-18
  • 小籠包