2024-03-28
呢間江浙菜隱藏係西九文化區,夜晚嘅西九別有一番恬靜,行到入餐廳個份禪意都令人個心更加平靜🧘🏻♀️ 鎮江肴肉 ($98) 絕對係今餐飯嘅MVP,淨係擺盤已經好吸引😍 肴肉肥而不膩,而且食落幾香,加埋鹵凍同鎮江醋就啱晒🤙🏻 四喜烤麩 ($98)嘅調味都唔會太鹹,烤麩索晒醬油嘅精華,亦都唔會好油,仲有啲冬菇、木耳,整體都唔錯🤪砂鍋雲吞雞 ($328/半份) 無諗過半份上枱係咁大份😳 原個砂鍋上枱後,店員會幫手拆骨再分入一個個碗到,食起嚟都好方便✨ 雲吞皮好滑,咬落去餡料頗香,雞肉亦都唔會好乾柴,雞湯都好清甜,飲落暖笠笠🥰 原煲鹹肉菜飯 ($238) 熱辣辣,上枱仲係滋滋聲,聽到都流晒口水🤤 火腿鹹香十足,但整體比較油膩~總括嚟講,呢一間中菜都幾精緻,而且環境望住海景,一邊用餐一邊有種終於可以放鬆落嚟嘅感覺💆🏻♀️