2019-11-06
今日去咗灣仔嘅福川,食OMAKASE。之前喺唔同嘅地方都有食過,但係就以鐵板燒為主,今次嚟到呢間就試一試佢壽司版嘅OMAKASE。前菜有三小碟,味道以清新開胃為主。有胡麻豆腐、南瓜凍湯同漬物。胡麻豆腐帶點煙銀嘅口感豆味香濃。雪場蟹腳拆好肉,再配以少許麵豉醬、蟹膏同海膽醬,更能夠帶出蟹肉嘅鮮味。本身對於三文魚、吞拿魚刺身以外嘅魚刺身都冇乜特別喜好,但呢度嘅池魚刺身比到好大嘅驚喜我哋。池魚配上酸汁,令池魚提鮮不少,又唔會蓋過刺身嘅鮮味,恰到好處。帶子係濃濃嘅白煙底下隆重登場!以山桃木煙薰再配上蕃茄沙沙醬,味道微酸,帶子表面仲有金箔片,絕對係視覺同味覺嘅至高享受。黎到食壽司嘅部份當然由油分較輕的白身魚食起。 金目鯛用火槍微燒,將魚油迫出,更為美味。 花魚通常會用黎做一夜干,但師傅將佢黎做刺身壽司,有驚喜!深海池魚王,魚鮮重油份而不膩,好想食多件!松子仁加芝士焗膠魚,脆口既松子為膠魚加添口感!牡丹蝦壽司配蟹膏麵豉醬。甘甜嘅蟹膏同牡丹蝦嘅鮮甜,互相輝映,絕對唔會奪左對方嘅鮮味。以關西江户前造法特製既胡麻油甘魚,先用胡麻醬浸泡5分鐘, 魚鮮之餘滲出胡麻香味,十分之有特色。壓軸登場有招牌醬油拖羅,
帶子係濃濃嘅白煙底下隆重登場! 以山桃木煙薰再配上蕃茄沙沙醬,味道微酸,帶子表面仲有金箔片,絕對係視覺同味覺嘅至高享受。
花魚通常會用黎做一夜干,但師傅將佢黎做刺身壽司,有驚喜!
深海池魚王,魚鮮重油份而不膩,好想食多件!
松子仁加芝士焗膠魚,脆口既松子為膠魚加添口感!
壓軸登場有招牌醬油拖羅, 以熟成豉油侵魚,再配以黃芥辣突顯鮮味,又再一次刺激我哋嘅味蕾!
迷你海膽飯用上北海道赤膽,味鮮甘甜,雖然已經好飽,但又好想叫佢比多碗我食。
呢一餐廚師發板十分之有驚喜,每一味菜嘅味道都帶你去到另一個層次,同女朋友約定之後要再嚟食過!