2023-12-03
📍Dio Store中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖呢個系列係融合咗舊香港廣東菜元素,喺cocktail加入陳皮、潮州辣椒油、八珍甜醋、京蔥。環境安靜燈光較暗,係一個吹水嘅好地方。Bartender都好nice好好傾🫂~1️⃣ Salted Lime Highball $118呢杯係用咗浸泡過陳皮嘅Whisky再加入咸檸Cordial、柑桔利口酒、Demerara Cordial、Soda Water 製作而成,整體有陳皮嘅甘香同埋咸檸嘅清新口感😚,比較輕鬆。2️⃣ Chiu Chow $118Gin做基酒,加咗檸檬汁、辣椒利口酒、草本利口酒,完成後滴上潮州辣椒油,杯邊都沾滿咗辣椒粉🌶️。無論係嘴唇定係口腔都有麻麻辣辣嘅感覺!3️⃣ Keung Sour $118呢杯酒飲落去好有豬腳薑嘅味道!採用咗Sweet Vermouth、八珍甜醋,加上帶有薑味嘅Ginger Ale、同埋青檸薑汁,酸酸辣辣~再配有一粒薑糖,係幾得意嘅配搭🫚4️⃣ Mini-Martini Set $160・Mume 呢杯係梅酒再加sake,好有日本風味,酸酸甜甜幾易入口 ・Orchid 呢杯花香味比較重,酒精濃度再高啲 ・Rever
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
1️⃣ Salted Lime Highball $118
2️⃣ Chiu Chow $118
3️⃣ Keung Sour $118
4️⃣ Mini-Martini Set $160
・Orchid 呢杯花香味比較重,酒精濃度再高啲
・Reverse