2018-08-08
紀念日要興祝吓,之前唔覺意發現,原來佢咁大個人都冇食過 Teppanyaki !? 有思緒,自然要上網搵心水, 俾我發現呢一間,風評不錯,位於柯士甸站出口 (啱晒佢,放工行過去直達)。舖仔細細,中間係一張鐵板燒枱,兩邊係普通四人坐位,全場坐到二十人左右。book 枱時已註明要坐 bar 枱,可以近距離感受吓鐵板熱辣辣的氣氛。食貴野當然我預算左高budget , 早前響日本食 Teppanyaki ,真係要成千蚊一位。點知望吓餐牌,呢到價錢又 ok 喎。我地揀左兩個套餐,十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450 及海膽醬焗原隻龍蝦北海道帆立貝套餐 $780 ,用 openrice coupon 仲減兩舊,計計埋埋唔算貴噃。頭盤先上,分別係煙鴨胸沙律盛合杯同埋三點刺身。煙鴨胸味道不錯,沙律菜都清新可口。刺身蝦是 king size 絕不欺場 ,三文魚厚切的,可惜八爪魚就偏乾左。再來的是燒蠔 ,蠔仔隻隻夠新鮮,配上炒香的蔥和煙肉,十分惹味,D碎碎都俾我地撈埋。然後有招牌脆皮煎鰻魚,鰻魚煎到扁扁地真的很脆皮,油脂都抽乾了。第一次咁食法,又幾過癮。下一對出場的是松葉蟹腳同黑松露燒元貝。松葉蟹腳用黑椒
下一對出場的是松葉蟹腳同黑松露燒元貝。松葉蟹腳用黑椒略燒香左更添美味,可惜冇乜肉食,如果肥少少便 perfect 了。
黑松露燒元貝燒到啱啱熟,夠 juicy 噃。一隻兩份 share 真係唔夠喉 😝
拆緊蟹殼期間,不停見師傅燒龍蝦,眼見都有五至六隻架。每次步驟都好統一,先落龍蝦,再排返佢靚仔,然後再用蓋焗一焗。差不多時間便加海膽醬同芝士。再用火鎗燒到芝士溶化成表層薄脆皮,內裏係熱溶醬效果,真係好正架!
呢隻係我地架 !
目測似乎係(好似係)咁多隻裡面最大隻的 ,開心左成晚,正所謂近廚得食吖 !
另一套餐的主菜係燒黑豚肉,好豬味又夠腍,配上黑醋汁好夾。
之後仲有湯,係用高溫膠袋包住,放響鐵板上燒架。𥚃面有隻大蜆,只要見到袋入面D湯開始滾起,而隻大蜆開口,就 ok 了。
上枱後侍應會幫手剪開袋口,一幅日式小池塘景出現了😍。
食到差不多尾聲,叫左杯 corona cocktail , $48 咋,超大杯。
炒雜菜、燒菇同埋黑松露炒飯亦陸續上枱。炒飯真係好香黑松露味道;炒雜菜亦調味十足,口感爽甜。
鐵板師傅一個人靜靜地不停炒曬全場咁多張枱 (都有成六至七枱客架)。唔見佢有貓紙但又可以記得邊枱食乜套餐,出左乜菜,仲欠乜菜,而且次序完全冇錯。要記咁多野之餘,食材亦唔會 overcook ,真係要俾個 like 佢 👍。