2015-06-12
仲有一日先到星期五,我同honey都想揾個地方靜靜地拍下拖,食餐好既。同事介紹位於尖沙咀粵海酒店內既edenfa,話入面環境清幽,與世隔絕,係放工後靜靜地食飯既好地方,咁我地一放工就飛奔過去。入到去即刻有位,waiter 拎出部ipad比我地點菜,原來呢度係半自助餐既形式,每人有一款主菜,而沙律吧食物是任食的。睇完個menu,可惜今日rib eyes賣哂了,所以最後我揀左慢煮龍蝦,而honey就點左黑毛豬扒。點完後waiter就提醒我地烹調時間大概15分鐘,趁呢個空檔我地可以去試試佢個沙律吧。沙律吧雖然唔算大,但款式都算多,有兩款凍海鮮:沙白及東風螺,仲有其他必備的冷盤:smoke salmon 之類,仲有甜品。而另一邊就有沙律菜、湯、蒜蓉包、芝士餅乾等。我地每樣都拎左少少,最後重點推介蒜蓉包,真係好好味!上頭盤啦,龍蝦賣相精美,龍蝦拆肉上,配埋龍蝦頭。蝦肉彈牙,我想是因為慢煮關係吧,蝦肉亦非常juicy,啖啖肉。除此之外我更發現,原來蝦肉中更夾住紅色既膏!超級驚喜!因為本人超級中意食膏!每一啖除了有肉香更有啖啖膏香,my god! 好想食多隻呀!食完後有少少失落,honey忽然拎起個
食完後有少少失落,honey忽然拎起個蝦頭研究,佢大叫:「入面仲有好多膏呀!」我一睇!嘩係喎!好彩waiter未收咋,唔係我一定會喊出黎囉!