今日為左特別周年紀念,所以專登揀咗呢間係尖沙咀嘅高級日本餐廳食🥰呢間餐廳嘅主廚係由福崗黎既大師傅,而食材絕大部份都係日本空運嚟香港嘅,所以非常新鮮❤️前菜嘅部份有六小碟,有幾味係蔬菜,味道非常日式,而比較特別嘅就係中間我未見過嘅鬼爪螺!形狀好趣怪,但食落去就別有一番風味!非常值得一試!另外燒蔬菜部份有秋葵、甜白粟米、燒白蘆筍🤤 的確材料新鮮已經勝人一籌!福岡惠比須燒蠔本身唔係特別鍾意食生蠔,因為怕會腥🙈但呢一個竟然令到我食到有海水嘅味道😍 真係太好食了!蠑螺又係另一款未食過既螺!燒完加上調味,令成個層次增加,味道好豐富呀😚銀帶鯡魚干魚仔燒到脆卜卜,入面依然係有咬口既!好正啊🥰五花腩肉類梗係唔少得最邪惡又有脂肪又肥既五花腩喇!睇到張相已經知道佢有幾好食!博多雞翼日本每個地方嘅雞翼都會有唔同做法,呢一個就係用法多嘅手法嚟烹調!外脆內軟,肉汁鎖住喺雞翼入邊🤤燒牛肉日本牛肉肉味濃郁,脂肪均勻,咬落去亦都有油脂出黎🥰嚟到呢度一定要嗌呀!梅子燒飯團 辛味噌燒飯團呢兩個燒飯糰🍙係最令人驚訝!賣相好靚,仲估唔到可以整好咁好食!星野村布甸好滑好香,而且一啲都唔會過甜,上面既紅豆襯埋落去,真係食得好幸福!😍

福岡惠比須燒蠔

蠑螺

銀帶鯡魚干
魚仔燒到脆卜卜,入面依然係有咬口既!好正啊🥰

五花腩

博多雞翼

燒牛肉

梅子燒飯團 辛味噌燒飯團

星野村布甸

天神布甸
係我掛住好耐既日本特式布甸🍮 形狀超perfect,食落去係完全冇得彈🤤 可以再食過個!

2020-11-23
慶祝紀念