2021-04-11 39 瀏覽
👁‍🗨紅堂📍銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓————————————————————對於一年四季都愛食火鍋嘅香港人嚟講,絕對連午餐都要食😂一早訂咗位,中午12點到步店家原來仲準備緊未開門,真心唔好意思搞到人哋手忙腳亂招呼我哋入座🙈店內以黑色同紅色為主色調,裝修型格得嚟又帶點中式古風,除咗卡位仲設有廂房,今次我哋就被安排到係廂房用餐🍴,入面位置闊落坐得幾舒服,店員仲會幫手閂埋房門,食客有適當私人空間之餘,房門上通花嘅設計令店員係食客有需要個時都會見到,十分貼心好食度:✔️✔️✔️✔️✔️➰午餐主打午市火鍋套餐 $148/ 1位 (2位起) 同一人定食套餐 $88/ $98午市火鍋套餐係指定鴛鴦鍋,分別係「清油養生麻辣鍋+火腿花膠魚肚雞湯鍋」,一次可以試晒兩個湯底➰套餐包括 :。涼菜兩款。西班牙伊比利豚梅肉、美國安格斯牛肩肉、雞肉。麻辣和牛餃、雲吞、墨魚松露丸。鮮蔬拼盤。炸魚皮。寬粉/ 出前一丁/ 白飯。飲品 - 烏梅汁/ 豆漿。甜品 - 紅桑子冰粉➰麻辣鍋湯底可以揀辣度,辣度夠入口麻香,入面仲有鴨血同凍豆腐,雖然係午市套餐但絕對唔遜色,真材實料 ; 花膠魚肚雞鍋湯底相較起更為出色,落配料前試飲咗一碗
👁‍🗨紅堂
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓

————————————————————

對於一年四季都愛食火鍋嘅香港人嚟講,絕對連午餐都要食😂

好食度:✔️✔️✔️✔️✔️

➰套餐包括 :
。涼菜兩款
。西班牙伊比利豚梅肉、美國安格斯牛肩肉、雞肉
。麻辣和牛餃、雲吞、墨魚松露丸
。鮮蔬拼盤
。炸魚皮
。寬粉/ 出前一丁/ 白飯
。飲品 - 烏梅汁/ 豆漿
甜品 - 紅桑子冰粉

➰麻辣鍋湯底可以揀辣度,辣度夠入口麻香,入面仲有鴨血同凍豆腐,雖然係午市套餐但絕對唔遜色,真材實料 ; 花膠魚肚雞鍋湯底相較起更為出色,落配料前試飲咗一碗,味道鮮甜仲有雞味,竟然唔係溝咗好多水嘅清湯
午市火鍋套餐  (鴛鴦鍋)

➰肉類
係高質肉,有別於平時食火鍋放題個啲,特別欣賞佢個牛肉同雞肉,雞肉滑得嚟唔會有雪味

➰麻辣和牛餃就唔係幾岩我口味,都係習慣豬肉多啲,雲吞同墨魚松露丸都唔錯,食落有鮮味又彈牙

➰寬粉兩人份會直接上一小碗俾你,同另外上一個篩方便你落鍋煮,望落好少份量原來落少少煮出嚟都幾多,結果我同朋友兩份食都食唔晒

我試係麻辣鍋湯底到淥,寬粉吸收晒啲辣湯真係好夠味,唔食得辣嘅千祈唔好試😂

朋友叫左公仔麵,原來同花膠魚肚雞鍋湯底好夾,感覺仲好食過麻辣味寬粉

➰最後上埋個甜品紅桑子冰粉,上面嘅配料配搭得好有新意,有花生碎、提子乾、紅桑子乾同山楂片,口感冰涼味道酸甜又開胃,即刻解晒熱同油膩感,好有心思
紅桑子冰粉

➰店員都好細心招呼好好,落單同上菜都會主動介紹菜色,仲會提醒醬料用途,餐枱上仲備有花椒油、紅椒油同麻油,重口味嘅朋友可以隨時加料😝

💬以午市火鍋嚟講高質又抵食,份量適中,亦無限制用餐時間,性價比高👍
明明裝修同食品質素都唔錯,午市時段仍未滿座只有廖廖幾枱食客,真心可惜😩
2021-03-26
午市火鍋套餐  (鴛鴦鍋)
紅桑子冰粉
  • 午市火鍋