2023-08-29
近排天氣都唔知做咩咁熱,特別係要著住西裝開會嘅人,一出到條街就一定搞到身水身汗又黐立立。話說今日同女同事去紅磡區開會,由於見客所以食無定時,由中午開會開到已經四點幾時間都幾尷尬,又未去到食晚飯,諗坐行去火車站個頭食少少野,行行下個女同事話之前見社交平台上面有個燒賣群組有介紹到呢間小店,雖然我唔係成日食燒賣,但都知道燒賣多數都係喺個蒸爐嗰度攞出嚟,但呢一間舖頭門面非常新潮但居然係賣燒賣,我都真係大吃一驚。呢的時間搵小食都好過食咁飽又唔係太多人。見到佢舖頭入面嘅餐牌有七成都係賣燒賣, 但係佢呢度嘅款式相當之多,而且有唔同嘅配搭,睇睇下反而令我好想食,另外都見到有啲小食都幾吸引,入面個職員見到我哋有選擇困難,佢都有提議我哋可以試下一蒸一炸,咁就可以試多樣味道。最後我地要左個招牌奶油麻辣魚肉燒賣,同埋日式大阪魚肉燒賣,另外我都比較鍾意食蟹柳,咁我就嗌咗一份Cajun巨型蟹柳同埋一份泰式墨魚餅,話晒好耐都無食熱氣野。等咗大約十分鐘,所有食物終於都上枱啦~ 上枱啦~ 首先最快就係呢一個奶油麻辣魚肉燒賣,由於係蒸嘅所以都見到佢熱辣辣,職員話趁熱食係最好,由賣相見到佢上面鋪咗少少干紅椒絲而奶油都好
估唔到平時毫不起眼嘅燒賣,原來加上唔同創意同埋再配合其他做法,出嚟嘅味道係可以有咁多,下次再嚟呢區開會要再試下其他口味,呢間非一般嘅小食店而且性價比高,平均每人都係$50蚊,可以試到咁創新嘅食品,真心滿意。