2022-12-12
📌 金沙小廚 - 紅磡崇潔街12號地舖🗓(12/12) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:呢間隱世嘅小廚,我返屋企成日都會經過,但可能佢門面唔係好起眼,所以開業近10年,Openrice都係得5個評論,所以除左熟客都無乜人識去尋覓佢嘅美食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:因為冬天佢地推出左羊腩煲,我早幾日已經幫襯過一次,因為真心好好食,所以今日特登要帶另一個朋友起去食,等我同大家講下🐐味道先。古法羊腩煲 - 佢個羊腩煲賣$288,仲會包埋一大碟生菜,雖然出面多數都有包生菜,但佢呢度生菜嘅份量起碼係平時嘅兩倍。另外,講返個羊腩煲味道真係一絕,味道香濃得嚟又唔咸,我最尾係連所有汁都當湯飲埋,羊腩炆得夠淋,就連佢切得比較大舊嘅肉都係炆到好淋,皮又有咬口,仲要食得出係用正宗黑草羊,入面配料仲有冬筍/冬菇/馬蹄/炸支竹等等。菠蘿咕嚕肉 - 今次叫多個常見嘅小菜試埋,朋友對呢個小菜讚不絕口,話下次再嚟一定要再叫呢個,佢地用嘅唔係圓轆轆有骨嘅排骨,係用無骨嘅豬扒,炸粉唔厚,但好香脆。晚市仲會有糖水送,我剛剛食呢兩次都係送腰果露,真係做得比坊間嘅糖水舖仲更加好,好香濃腰果味又唔甜。☕️🍵🥤🧋
🗓(12/12) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 食得羊腩煲都係想保暖,但又驚燥,咁就梗係叫返支啤酒啤啤佢啦。
🍽環境:餐廳室內位置唔算多,只有5~6張4人圓枱,環境同裝修都比較舊,但都算乾淨企理。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:職員態度都幾親切,但樓面得老闆娘一個就好似有d忙,另外可能真係做開熟客,見佢同其他客人都好熟落。
💰💸價錢:今日叫左一個羊腩煲,一個咕嚕肉,兩支啤酒,埋單都係$450左右,我就覺得抵到震,咁嘅價錢食到私房菜嘅味道,真係超值,淨講個羊腩煲,呢個價錢出面未必搵到咁好食。
🐲💬總結:我因為住附近,所以長期都會幫襯,尤其係而家食羊腩煲嘅季節,我一想食羊腩煲就一定係去呢間,希望我介紹完之後唔會搞到我自己要排隊先有得食啦。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️