2023-08-02 467 瀏覽
尋日同男朋友特登去黃埔朝聖,喺黃埔站出口行咗冇耐,就見到個鋪面,唔難搵嘅。入到去佢大概得六個吧枱式座位咁,杯凍水都好夠凍,但係個冷氣吹到正就略嫌有啲凍得滯。我叫咗個鰹魚拉麵,男朋友叫咗個雞白湯拉麵同一份大阪燒餃子。鰹魚湯底都可接受,但係覺得有少少偏苦,夾住啲柴魚片一齊食就比較平衡啲囉個味。拉麵入邊有兩片豬肉叉燒,一片雞肉叉燒,味道都唔錯,由其是雞肉叉燒尚算嫩滑。但係啲蔥花就略嫌粗鞋咗少少,可以揀啲更幼細嘅蔥花比較啱口味。個日本雞蛋都算係出色嘅,流心蛋,係堅係日本雞蛋嚟嘅,處理得唔錯。但無咩話食完無咩特別既感覺。雞湯都Ok 🐓,我始終唔鐘意飲太杰既湯底,但男朋友就覺得好好味🤪 ,餃子不過不失,都煎得唔錯嘅,唔會好林,味道都還可以一試