2024-11-08
如果你係拉麵愛好者,《泓一拉麵》呢個名應該一定聽過。本店响紅磡,而我今次去呢間店係佢第一間分店,响太子。紅磡店我一早有幫襯過,當時感覺其實係麻麻地,不過因為好多人都不斷話太子分店好食,我又不妨試多次啦!未開始寫食評之前,先講吓,呢間店非常專業,識得用唔同加水率嘅麵去配合唔同嘅味型,加左分先啦。《煮干🐟鹽味拉麵🍜》香味 (4/5) - 香味充足,第一陣味係魚干嘅味道,如果喜歡魚干應該會鍾意呢陣味。湯 (4/5) - 色澤係最靚嘅琥珀色,味道一飲落去,魚干味相當夠。煮干拉麵本身响香港係相當少,而且配鹽口味更加係少上加少。佢嘅味道主軸係魚干味,籠統d講就係鹹魚嘅鹹鮮味,鍾唔鍾意就見仁見智,反正我係鍾意嘅。鮮度雖然夠,不過鹹度我認為稍稍不足,連我呢個淡麗風味愛好者都認為未夠,但因為香味同魚味都相當出色,所以4分我認為都合理。麵條 (3.5/5) - 好似上面幅圖咁講,佢用嘅係高加水麵。高加水麵嘅特性係滑溜,不過吸湯能力比低加水麵係低,口感正正似車仔麵d油麵咁。個麵小麥味算夠,又夠滑,配合埋個湯都 OK,但我認為低加水麵可能會更好。配料 (3/5) - 豬叉燒方面,都係最熱門嘅豬肩肉,薄切,肉味
《煮干🐟鹽味拉麵🍜》
配料 (3/5) - 豬叉燒方面,都係最熱門嘅豬肩肉,薄切,肉味唔夠濃,一般啦。
雞叉燒係雞胸肉,問題一樣,肉味唔夠濃,口感算一般唔夠嫩滑。
溏心蛋就無懈可擊,味道,蛋香,生熟度都係接近完美。
荀方面,佢用嘅荀有粗有幼,以下係張相係粗荀。味道口感屬中上。
白蔥方面,正正常常啦。
食到尾,見佢有蒜蓉🧄同胡椒提供,加左落個麵之後,有助提升層次,幾好味。
最後都係完全清晒。
整體 - 值得推薦 👍👍👍
題外話/補充資料:
清湯系嘅拉麵响香港係屬於小數眾,但日本d最催崇備至嘅人氣店多數都係做清湯。我認為要識欣賞清湯係要d歷練,因為如果你唔夠歷練,你可能會認為濃味就係好,淡麗就係差。呢碗拉麵,我認為係淡麗風拉麵中做得唔錯,但未至於最好嘅例子。