2020-07-13 1499 瀏覽
今日收工後咁啱要去到啟德臨近觀塘海濱既公業大廈去處理少少野,整得黎都已經成7點幾8點諗住睇下附近仲有咩係未收,就係openrice見到呢間距離自己幾近既韓國餐廳就上左去試試!入去餐廳地方唔算好大入,設計得好有家既感覺,環境都幾舒適.廚師係個韓國既oppa真真正正係韓國人主理既餐廳,店員同oppa都係用韓語溝通,感覺好似去左韓國咁.夏天食人蔘雞能夠消除因過量流汗造成的體力損耗,唔單係冬天先啱食.韓方蔘雞湯新鮮用左韓式石鍋送上,上枱既時候仲滾緊冒晒煙,香噴噴.人蔘雞湯既雞唔係現成湯包既雞,係真係由餐廳每人用心去處理同醃製等雞入晒味後再烹煮同餚湯.鍋內完整一隻人蔘雞份量超大,雞又飽滿,內裏帶糯米,蔥花,紅棗.湯底清甜又暖胃,人蔘味唔會好嗆,味道香濃又溫和,入口十分舒服.雞肉零雪味,充份醃製雞肉十分香而且夠嫩唔會過老,基本上雞肉入晒味,想更濃味可以配以附上既椒鹽就更鹹香.海鮮煎餅一d都唔厚粉又足料,配料多過麵粉.入口餅邊煎得香脆,餅內入口軟綿略帶煙韌感,富有蛋香.餡料有章魚粒,大蔥,甘筍絲,同泮蔥,章魚粒咬落帶彈牙再配上蔬菜絲既爽脆感,一啖帶出不同口感.煎餅唔會煎得好油膩而且因爲配料比麵粉多所

海鮮煎餅一d都唔厚粉又足料,配料多過麵粉.入口餅邊煎得香脆,餅內入口軟綿略帶煙韌感,富有蛋香.餡料有章魚粒,大蔥,甘筍絲,同泮蔥,章魚粒咬落帶彈牙再配上蔬菜絲既爽脆感,一啖帶出不同口感.煎餅唔會煎得好油膩而且因爲配料比麵粉多所以食完都唔覺好滯.
  • 韓方蔘雞湯
  • 海鮮煎餅