2023-08-10
主要本身一開始喺網上見到依間嘅signature-明治士多啤梨朱古力外表嘅蛋糕吸引而收藏。收藏咗一段時間之後差啲唔記得咗依間Cafe。咁岩去開旺角想食件蛋糕就睇到依間餐廳決定試吓。位於商廈嘅依間Cafe,主打純白感覺, 半邊係餐廳另外半邊見到是售賣物品。相對比較寧靜啱晒想靜靜地坐下做吓嘢嘅人。 一開始本身想試吓個signature蛋糕,但最後都係比巴斯克蛋糕吸引咗。 依家有兩款巴斯克蛋糕,分別係開心果巴斯克蛋糕同桂花金萱烏龍麻薯巴斯克芝士蛋糕。 之前喺其他地方試過開心果巴斯克蛋糕所以就決定是另外一款:桂花金萱烏龍麻薯巴斯克芝士蛋糕($62) 外表相當吸睛,底下當然係巴斯克蛋糕上面有一層滑捋捋、貌似蒟蒻咁嘅物體。上邊加上啲桂花。滑捋捋嗰層第一啖食落去係好香嘅桂花味道,可能因為唔夠貼服(?)所以依層難以同底下嘅蛋糕一齊食😅 不過正正因為咁可以好好咁品嚐好香濃嘅桂花味道😍 巴斯克蛋糕識落相當有烏龍嘅香濃味道😍仲要有麻薯喺裏面口感相當一流。果然冇後悔叫依款蛋糕