2020-05-18
📍The Missing Piece~西營盤📍呢間位於東邊街嘅Cafe位置都幾偏僻,有隱世小店嘅感覺,但估唔到卻有超級多客人呢😆店內裝修好舒適,主要係以木色調裝修為主,過住悠閒音樂,幾chill!餐廳主要售賣輕食同純素加無麩質嘅甜品,岩哂Vegan嘅朋友仔🤣1️⃣ Hojicha Vegan Cake $58見好多人都大讚呢款焙茶味全素芝士蛋糕就一於試吓啦!賣相都幾靚,標榜全素、gluten free同冇芝士嘅成份🌿蛋糕底係果仁底,幾有口感🤩茶味都算突出😗但味道個人覺得普通,未去到必試嘅甜品😅2️⃣ Matcha Vegan Cake $58呢款抹茶芝士蛋糕個表面全部都係抹茶粉,食咗一啖之後就係咁咳😅抹茶粉較為搶口呢,味道苦澀帶回甘,但可能因為我唔太鍾意好濕身嘅蛋糕,所以食落覺得好膩,唔好食😔3️⃣ Rose Latte $46咖啡飲落幾重玫瑰味,但唔會覺得味道好假,亦都唔會話好酸😍賣相同味道不錯!💡總括而言,可能全素嘅蛋糕真係唔係好啱我食😂味道唔係我杯茶😔但係小店氛圍係幾唔錯,好適合喺嗰度做吓嘢同嘆杯咖啡☕️
1️⃣ Hojicha Vegan Cake $58
2️⃣ Matcha Vegan Cake $58